În seara zilei de vineri din săptămâna a cincea a Sfântului și Marelui Post al Paștilor, 16 aprilie 2021, în bisericile ortodoxe, s-a oficiat Denia Acatistului Bunei Vestiri, adică Utrenia de sâmbătă, în cadrul căreia s-a citit Imnul Acatist al Preasfintei Născătoare de Dumnezeu.

La Catedrala Voievodală „Adormirea Maicii Domnului” din incinta Centrului Eparhial Buzău, slujba a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei. Răspunsurile la strană au fost oferite de membrii Corului Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei și de psalții Catedralei Voievodale.

Acatistul Bunei Vestiri este un imn de laudă și de mulțumire închinat Maicii Domnului pentru apărarea cetății Constantinopolului de atacurile năvălitorilor păgâni. Această compoziție cuprinde 13 condace (cu finalul „Aliluia!”) și 12 icoase (care se încheie cu următorul refren: „Bucură-te, Mireasă, pururea Fecioară!”).

Imnul Acatist înfățișează, pe de o parte, evenimentele legate de viața Maicii Domnului și copilăria lui Iisus, iar pe de altă parte, importanța Întrupării Cuvântului lui Dumnezeu în sânul Preacuratei Fecioare Maria.