Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a oficiat vineri seară, 17 aprilie 2020, la Catedrala „Înălțarea Domnului” din municipiul Buzău, Denia Prohodului Domnului. Împreună cu Înaltpreasfinția Sa au slujit preoții și diaconii Catedralei, răspunsurile liturgice fiind date de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei.

Adunați în jurul Sfântului Epitaf (o icoană pictată pe pânză, reprezentând punerea în mormânt a Domnului), care a fost așezat într-un baldachin, în mijlocul lăcașului de cult, clericii, ținând în mâini lumânări aprinse, au cântat cele trei stări ale Prohodului, care exprimă durerea pentru răstignirea și moartea Mântuitorului Iisus Hristos.

„Această rânduială este, de fapt, slujba de înmormântare a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, având în centru o cântare specială, de tânguire, numită «Prohod». O cântăm cu drag, slujitorii sfintelor altare și credincioșii, iar în timp ce o cântăm, conștientizăm taina morții și învierii Domnului Hristos. Prin acest imn liturgic de o frumusețe literară deosebită, autorul a reușit să concentreze o teologie profundă cu privire la taina iubirii lui Dumnezeu, exprimată prin moartea Fiului Său pe Crucea Golgotei. Pe de o parte, deplângem faptele rele săvârșite de cei fără de lege, când L-au omorât pe Dumnezeu-Omul; pe de altă parte, ne exprimăm tristețea, împreună cu Maica Domnului și cu toți cei ce s-au unit cu Hristos, prin Taina Sfântului Botez, impropriindu-ne și noi, duhovnicește, suferința și durerile răstignirii. În același timp, mărturisim dumnezeirea Mântuitorului Hristos, Care nu era doar Om, ci și Dumnezeu adevărat, precum și credința în Sfânta Lui Înviere și nădejdea propriei noastre învieri. Astfel, Prohodul Domnului este o cântare nu doar de tânguire, ci și de speranță și trăire anticipată a bucuriei pe care Fiul lui Dumnezeu răstignit și înviat o împărtășește tuturor celor ce cred în El”, a menționat, în cuvântul de învățătură, Arhipăstorul Buzăului și Vrancei.

Spre finalul slujbei, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian și ceilalți slujitori au pornit în procesiune cu Sfântul Epitaf în jurul Catedralei Arhiepiscopale, simbolizând ducerea către mormânt a Mântuitorului. În cadrul procesiunii, s-au făcut patru opriri și s-au rostit ectenii.