Cuvintele „Iată, stau la ușă și bat…”, din ultima carte a Sfintei Scripturi, au fost sursa de inspirație pentru tabloul religios în care Mântuitorul Hristos este înfățișat ciocănind la o ușă ce nu poate fi deschisă decât din interior. Gestul evidențiază nemărginitul respect al Creatorului față de libertatea ființei umane. Fiind slujitor al Bisericii, adeseori sunt pus în postura de a bate la ușile celor care locuiesc în parohia pe care o păstoresc. Mă străduiesc să fac acest lucru cu delicatețe, astfel încât să nu deranjez, dar prezența mea să fie, totuși, sesizată. Felul în care ușa se deschide și gazda mă întâmpină arată, de fiecare dată, dragostea de Dumnezeu și respectul față Biserică al celor ce locuiesc în casa respectivă. Cred că o experiență similară trăiesc și colindătorii, în Ajunul Crăciunului.

La acest sfârșit de an, la inițiativa câtorva dintre preoții Protoieriei Focșani II, am bătut la ușa unei case, situate în Focșani, strada Crișana, nr. 28. Nu era prima dată când treceam peste pragul acestei locuințe. Alte chipuri, dar aceeași atmosferă caldă de familie. A deschis un tânăr a cărui față s-a înseninat la vederea uniformei preoțești. Am fost invitați într-o cameră de zi, în care alți câțiva adolescenți și tineri, în jurul unei mese, sub îndrumarea unei doamne, confecționau podoabe pentru sărbătoarea Crăciunului. Cu atitudinea copiilor care știu că au crescut îndeajuns ca părerea lor să fie respectată, din gurile mai multor tineri, s-a auzit îndemnul ca oaspeții să fie poftiți în sufragerie. Dialogul s-a legat cu ușurință. Din partea noastră întrebări despre „frații mai mari” care au părăsit adăpostul, din partea lor răspunsuri care prezentau destine de tineri porniți pe drumul vieții. În modul cel mai firesc, ne-au adus la cunoștință faptul că întreaga familie îi cuprinde și pe cei care locuiesc în alte două apartamente, precum și pe cei care, studenți fiind, vor veni acasă în vacanță. În total, 28 de adolescenți și tineri ce simt că nu rudenia de sânge, ci încercările prin care au trecut și traiul laolaltă i-au făcut să fie o familie. Cu ajutorul preoților Ștefan Șt. Argatu (Parohia Slobozia Ciorăști), Ovidiu Blăgan (Parohia Petreanu), Lucian Gârneață (Parohia Jiliște), Oscar Frunză (Parohia Vovidenia Tăbăcari) și Culiță Enache (Parohia Jorăști) am putut oferi fiecăruia dintre acești copii posibilitatea de a-și cumpăra o haină nouă de sărbători. Ca mulțumire, pentru noi, ar fi fost suficiente bucuria de a oferi și cele câteva clipe petrecute alături de membrii acestei familii numeroase, dar, sub îndrumarea doamnei Mihaela Lovin, ei au dorit să-și arate recunoștința făcându-se mesagerii vestirii Nașterii lui Hristos. Așa că, joi, 19 decembrie 2019, am deschis cu drag ușa Protoieriei Focșani II pentru colindătorii de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Vrancea, cu dorința de a fi gazde la fel de primitoare precum fuseseră ei cu numai câteva zile înainte.

Am bătut la ușa lor și au deschis, au bătut la ușa noastră și am răspuns la fel, am stat alături unii de alții ca o mare familie ce-L are în mijloc pe Hristos.

Pr. Oscar Frunză

Protopop al Protoieriei Focșani II