Elevii Seminarului Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul” din municipiul Buzău au început din nou școala, după aproape trei luni de vacanță. Aceștia au participat luni, 9 septembrie 2019, alături de profesori și părinți, la ceremonia de deschidere a anului școlar 2019-2020. Evenimentul a avut loc la Catedrala Voievodală „Adormirea Maicii Domnului”, unde a fost oficiată o slujbă de Te Deum, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei.

După momentul festiv, Ierarhul a sfințit noua sală de sport a unității de învățământ, construită și amenajată între anii 2017-2019, la inițiativa Înaltpreasfinției Sale și prin contribuția financiară a Centrului Eparhial. La parterul imobilului se află vestiarele cu grupurile sanitare și dușurile, iar la etaj, un teren de joc.

Cu această ocazie, Pr. Gheorghe Sava-Popa – directorul școlii teologice buzoiene, a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ciprian pentru susținerea procesului de învățământ din cadrul instituției și a evidențiat rezultatele deosebite obținute de elevii seminariști la examenul de bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2019, pe care l-au promovat în proporție de 100%. De asemenea, părintele director a menționat că, în noul an școlar, la Seminarul Teologic „Chesarie Episcopul”, sunt înscriși 118 elevi, în cinci clase, dintre care una este destinată cântăreților bisericești, iar la grădinițele „Căsuța Piticilor” și „Cuvioasa Parascheva” – cele două structuri ale Seminarului, sunt înscriși 160 de copii.

Adresându-se elevilor, Chiriarhul Buzăului și Vrancei a afirmat următoarele: „În Seminarul Teologic, veți primi nu numai informații, pe care le puteți culege pe multe căi, ci și sfaturi pentru viață. Vi se va împărtăși experiența celor care au trecut printr-o astfel de școală și care, ulterior, indiferent de domeniul de activitate în care s-au implicat, au făcut cinste atât Bisericii, cât și țării noastre, ca oameni împliniți. Acest lucru ne dorim: să vă formați, ca să deveniți oameni împliniți. Oriunde vă va purta Dumnezeu pașii, spre o anumită slujire, în societatea românească, să vă comportați potrivit principiilor evanghelice pe care vi le-ați însușit”.

Printre participanți s-au numărat și reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Buzău și ai Inspectoratului de Poliție Județean Buzău, care au transmis mesaje la începutul noului an școlar.