Comunitatea Parohiei buzoiene Amaru a fost binecuvântată duminică, 21 ianuarie 2024, de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei. Chiriarhul a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din localitate, în prezența unui mare număr de credincioși din parohie și din împrejurimi. Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei a dat răspunsurile la strană.

Din soborul slujitorilor au făcut parte: pr. Marius-Daniel Ciobotă, protopop al Protoieriei Buzău II, pr. paroh Florian Voinea, pr. Eduard-Gheorghe Mihalcea, de la Parohia Florica, pr. Florin Gheorlan, de la Parohia Smeeni, și pr. Cosma-Dragoș Ștefănescu, de la Parohia Căldărușanca.

Reflectând asupra Evangheliei Duminicii a 32-a după Rusalii (Luca 19, 1-10), Înaltpreasfinția Sa a vorbit, în predica adresată credincioșilor, despre întâlnirea lui Zaheu cu Mântuitorul Hristos, care l-a determinat pe mai-marele vameșilor din Ierihon să își schimbe radical viața.

„Zaheu era conștient că încălcase Legea, că păcătuise înaintea lui Dumnezeu și a semenilor săi și era hotărât să își îndrepte greșeala. La această decizie a ajuns în urma unui proces de conștiință foarte serios, determinat însă de întâlnirea cu Mântuitorul Iisus Hristos. Aici ne minunăm de această taină a întâlnirii lui Dumnezeu cu omul care este dispus să se îndrepte; efectele întâlnirii cu Hristos au fost acestea: decizia de îndreptare și aceea de a face fapte de milostenie. Avem toate motivele să credem că Zaheu nu s-a limitat să rostească acele cuvinte promițătoare doar pentru a-L impresiona pe Mântuitorul sau pe cei prezenți, ci chiar a și înfăptuit cele enunțate. Domnul Hristos, Care este Dumnezeu adevărat și Om adevărat, îi cunoștea sufletul și adâncul inimii sale; tocmai de aceea l-a și căutat, știind că el dorește să se îndrepte. Dumnezeu este singurul Care cunoaște adâncurile ființei umane, capacitatea și disponibilitatea omului de a se deschide Lui”, a subliniat Părintele Arhiepiscop Ciprian.

Pentru lucrarea sa pastoral-misionară și edilitară, pr. paroh Florian Voinea a primit rangul onorific de iconom.