În Duminica Izgonirii lui Adam din Rai (a Lăsatului sec de brânză), 17 martie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a slujit în Parohia buzoiană Cărpiniștea I din satul Valea Părului, comuna Beceni. Chiriarhul a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica din localitate, aflată sub ocrotirea Sfinților Împărați Constantin și Elena, Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei dând răspunsurile la strană.

Împreună cu Înaltpreasfinția Sa s-au rugat: pr. Constantin Călin, protopop al Protoieriei Buzău I, pr. paroh Sorin Braniște, pr. Gheorghe Pantazi, de la Parohia Cărpiniștea II, pr. Iulian Mocanu, de la Parohia Dimiana, și pr. Adrian Urjan, de la Parohia Izvorul Dulce.

În predica adresată credincioșilor, Arhipăstorul Buzăului și Vrancei a explicat învățătura despre iertare, post și neagonisire, desprinsă din pasajul evanghelic duminical (Matei 6, 14-21).

„Postul, pe care ne pregătim acum să îl începem, înseamnă «să lepădăm lucrurile întunericului» – după expresia Sfântului Apostol Pavel – «și să ne îmbrăcăm cu armele luminii» (Romani 13, 12), adică să răstignim omul cel vechi al păcatului pe crucea vieții personale și să ne îmbrăcăm cu faptele virtuții. Postul și rugăciunea sunt organic însoțite de fapta cea bună. În acest sens, Mântuitorul Hristos ne învață să nu ne adunăm comori aici, pe pământ (cf. Matei 6, 19), să ne tămăduim de patima lăcomiei după lucruri materiale, de tentația de a acumula cât mai multe bunuri, ca și cum sensul vieții noastre ar sta în mulțimea averilor pe care le-am strâns. El ne îndeamnă să ne adunăm comori în cer (cf. Matei 6, 20), care constau în faptele bune de care beneficiază semenii noștri, dar care se transferă, în chip spiritual, Dincolo, în contul celor ce le-au realizat”, a menționat Ierarhul locului.

După încheierea Sfintei Liturghii, Părintele Arhiepiscop Ciprian a citit „Rugăciunea la începutul Postului Mare și la începutul fiecărui post”.

La final, creatoarea populară Amelia Papazissu din satul Valea Părului, deținătoare a titlului onorific de „Tezaur uman viu” – o inițiativă UNESCO –, i-a dăruit Chiriarhului o țesătură tradițională care face parte din patrimoniul UNESCO.