Duminica după Înălţarea Sfintei Cruci, 21 septembrie 2014, a fost zi de sărbătoare pentru credincioşii buzoieni. În continuarea manifestărilor desfăşurate sub genericul „Cinstire Sfinţilor Martiri Brâncoveni“, la Catedrala arhiepiscopală „Înălţarea Domnului“, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, şi Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.

A fost o zi specială, o zi binecuvântată, o zi plină de bucurii duhovniceşti revărsate de Dumnezeu asupra noastră, prin mijlocirea sfinţilor ocrotitori ai eparhiei şi, îndeosebi, a Sfântului Constantin Brâncoveanu, ale cărui cinstite moaşte se află la Catedrala arhiepiscopală din Buzău. Suntem recunoscători, în primul rând, Bunului Dumnezeu că, din când în când, îi descoperă pe sfinţii bineplăcuţi Lui şi îi dăruieşte neamului care i-a odrăslit, ca prin ei Dumnezeu să-Şi arate şi mai mult dragostea faţă de cei ce-L iubesc şi, mai ales, ocrotirea de care are atâta nevoie creştinul, în general, şi poporul nostru dreptcredincios din România. Vreau să mulţumesc dreptcredincioşilor din urbea noastră a Buzăului, care şi-au arătat evlavia, preţuirea şi cinstirea de care se bucură şi trebuie să se bucure sfinţii, venind aici aseară, până la miezul nopţii, dar şi astăzi, la Sfânta Liturghie, pentru a-şi pleca genunchii în faţa sfintelor moaşte ale Voievodului Martir Constantin Brâncoveanu“, a spus Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Ciprian.

Pe tot parcursul slujbei, credincioşii s-au putut închina la moaştele Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu, aduse de la Bucureşti, şi la icoana Maicii Domnului Hodighitria de la Mănăstirea Dălhăuţi.

Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Ciprian le-a dăruit, la final, ierarhilor prezenţi şi celorlalţi oaspeţi din ţară şi din străinătate câte o cruce de binecuvântare, iar arhimandritului Nikodimos Rantzios de la Mănăstirea „Sfântul Pavel“ din Sfântul Munte Athos i-a oferit o icoană cu chipurile Sfinţilor Martiri Brâncoveni.