Școala are, prin excelență, scopul de a modela armonios mințile și inimile tinerilor pe care îi conduce pe drumul cunoașterii, iar cadrele didactice de la Seminarul Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul” din Buzău se străduiesc permanent să realizeze acest obiectiv. Drept mărturie stau rezultatele obținute și anul acesta de cei mai competitivi elevi ai venerabilei școli teologice buzoiene la olimpiadele naționale organizate de Ministerul Educației.

În perioada 24-28 aprilie 2024, în comuna Fundata din județul Brașov, s-a desfășurat Olimpiada Națională de Religie pentru Seminare și Licee Teologice Ortodoxe. Seminarul din Buzău a fost reprezentat de elevii: Paraschiv Dincă, din clasa a IX-a; Maimăduc Andrei, din clasa a X-a; Sorin-Ionuț Ștefăniu, din clasa a XI-a, și Mihai-Augustin Dinu, din clasa a XII-a. Deschiderea evenimentului a avut loc la biserica „Sfântul Nicolae” din Șcheii Brașovului, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, alături de reprezentanții Patriarhiei Române, ai Ministerului Educației, ai Inspectoratului Școlar Județean Brașov și ai autorităților locale. Timp de patru zile, organizatorii au oferit participanților șansa de a se afla în cadrul de poveste al zonei turistice Cheile Grădiștei – Fundata, localitate aflată la cota 1.360 m, și de a vizita, după proba de examen, câteva dintre cele mai frumoase obiective culturale și de spiritualitate ale județului Brașov: Muzeul „Prima Școală Românească”, Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus, Mănăstirea Șinca Veche, Cetatea Făgărașului, Castelul Bran și Capela „Inima Reginei Maria”.

Sâmbătă, 27 aprilie 2024, Catedrala Ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului” din Piața Sfatului, municipiul Brașov, a găzduit festivitatea de premiere. Elevii Seminarului Teologic buzoian au obținut următoarele rezultate: Sorin-Ionuț Ștefăniu – premiul I la disciplina Istoria Bisericii Ortodoxe Române (99 puncte/100); Paraschiv Dincă – premiul al II-lea la disciplina Studiul biblic al Vechiului Testament (97 puncte/100), iar Mihai Augustin Dinu, premiul special la disciplina Dogmatică Ortodoxă (87 puncte/100). Cei clasați pe locurile I și II au primit și Medalia Anului omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor, din partea Patriarhiei Române.

În aceeași perioadă, la Timișoara, s-a desfășurat Olimpiada Națională de Limbi Clasice. Seminarul Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul” din Buzău a fost reprezentat de elevii: David Mihalcea, din clasa a IX-a; Sebastian-Ioan Gheorghiță, din clasa a X-a; Ioan Stan, din clasa a XI-a, și Andrei Olteanu, din clasa a XII-a. Festivitatea de deschidere a avut loc miercuri, 25 aprilie 2024, în Aula Magna a Universității de Vest din Timișoara. La acest eveniment au participat: Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, dna Ligia Deca, ministrul Educației, dl Dominic Fritz, primarul municipiului Timișoara, și dl prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea, rectorul Universității de Vest din Timișoara. După susținerea probei scrise, tinerii participanți au vizitat Catedrala Mitropolitană și câteva dintre obiectivele istorice ale orașului de pe Bega, remarcabil prin pluralitatea sa etnică, religioasă și culturală. La festivitatea de premiere, care a fost organizată sâmbătă, 27 aprilie 2024, elevul Andrei Olteanu, din clasa a XII-a, a obținut mențiune la disciplina Limba greacă veche (85 puncte/100).

Părintele profesor Cristian Marius Dima, directorul școlii teologice buzoiene, apreciind munca și efortul depus de elevi și de profesorii îndrumători, le-a adresat felicitări: „Voi sunteți campionii noștri, cu voi defilăm, alături de cei care v-au îndrumat în acest an. Școala teologică de la Buzău are profesori dedicați și copii capabili de performanță, atât pe plan competițional, la olimpiade și concursuri, cât și în învățământul participativ, cu multe proiecte relevante – de la cele locale, la cele europene! Slavă Domnului!”.

Pr. spiritual Daniel Bahnea

Seminarul Teologic „Chesarie Episcopul” din Buzău