Episcopia Slatinei și Romanaților a sărbătorit luni, 25 martie 2019, în ziua praznicului Bunei Vestiri, 11 ani de la înființare. Tot în această zi, Chiriarhul locului, Preasfințitul Părinte Episcop Sebastian, a împlinit 18 ani de slujire arhierească.

La Catedrala Episcopală „Înălțarea Domnului” din municipiul Slatina, evenimentele aniversare au fost marcate prin oficierea Sfintei Liturghii de către Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, împreună cu Preasfințitul Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților, și Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului. Din soborul de preoți și diaconi au făcut parte Pr. Marian Gegea – consilier eparhial al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, și Arhid. Ionuț Ploscaru.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian a evidențiat însemnătatea praznicului Bunei Vestiri pentru mântuirea neamului omenesc.

„Sărbătoarea de astăzi nu este doar o sărbătoare închinată Maicii Domnului, ci și un praznic împărătesc închinat Mântuitorului Iisus Hristos, pentru că, așa cum ați auzit în troparul cântat la strană: «Astăzi este începutul mântuirii noastre și arătarea tainei celei din veac […]»; este începutul înomenirii lui Dumnezeu Cuvântul, adică începutul întrupării, mai târziu, peste nouă luni, Sfânta Fecioară Maria dând naștere Pruncului Iisus în peștera din Bethleem. Pentru aceste taine dumnezeiești pe care Dumnezeu le-a dezlegat prin intermediul Sfântului Arhanghel Gavriil și al Sfintei Fecioare Maria, noi, cei ce suntem mădulare vii ale Trupului lui Hristos, Biserica, trebuie să arătăm multă recunoștință”, a subliniat Înaltpreasfinția Sa.

În încheiere, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei l-a felicitat pe Preasfințitul Părinte Episcop Sebastian pentru rodnica lucrare desfășurată în cei 11 ani de când păstorește Eparhia Slatinei și Romanaților și i-a dăruit o cruce de binecuvântare.

De asemenea, Preasfinția Sa a mulțumit ierarhilor, preoților și tuturor credincioșilor prezenți la acest moment aniversar.