În ziua luminată de praznicul Intrării în biserică a Maicii Domnului, la Focșani, în Aula „Unirea Principatelor Române” a Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Vrancea, s-a desfășurat, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, conferința intitulată Tinerețea frumoasă și responsabilă. Teme etice și bioetice relevante pentru educația tinerilor. Activitatea a fost organizată de ISJ Vrancea, în parteneriat cu Asociația Profesorilor de Religie „Cuvânt și faptă” din județ.

Din asistență au făcut parte: pr. Dan Necula, consilier eparhial la Sectorul Învățământ și activități cu tineretul, pr. Oscar Frunză, protopop al Protoieriei Focșani II, dl Robert-Mugurel Roșioru, inspector de religie în cadrul ISJ Buzău, și dna prof. Neluța-Mirela Furtună, președintele SNFOR – ABV.

După cuvântul de deschidere al dnei prof. Daniela-Gabriela Marchitan, inspector școlar general al ISJ Vrancea, a urmat susținerea conferinței de către invitatul special al evenimentului, pr. prof. univ. dr. Ștefan Iloaie, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca. Părintele profesor a sintetizat, în expunerea sa, provocările lumii contemporane, care se întâlnesc cel mai adesea la generațiile tinere, în special la elevii din zilele noastre.

„În lumea de astăzi, nu mai putem trăi fără tehnică. Aceasta este un mijloc, unul bun, în sine, până când din mijloc devine scop în viața noastră, ca în cazurile în care nu mai putem trăi fără telefonul mobil. Biotehnologizarea este și aceasta folositoare, dar cu limite, pentru că ne aflăm într-o lume în care biologicul se pare că are întâietate, vrem, nu vrem să recunoaștem… Chiar există specialiști care spun că biologizarea excesivă ne face să credem în subconștient că veșnicia este aici, pe pământ. Noi trăim într-o perioadă în care se diluează reperele morale. Nu dispar, dar se diluează…”.

Prezentarea părintelui Ștefan Iloaie, specializat într-un domeniu atât de sensibil al teologiei și gândirii contemporane, a suscitat întrebări din partea auditorului, apoi dl conf. univ. dr. Vasile Timiș, inspector școlar general pentru disciplina Religie în cadrul Ministerului Educației, a susținut prelegerea intitulată „Discursul religios – valențe și implicații soteriologice, identitare și cognitiv-comportamentale”.

Evenimentul educațional se încadrează în activitățile pe care ISJ Vrancea și-a propus să le organizeze în vederea formării și dezvoltării profesionale a cadrelor didactice, la inițiativa dnei prof. Melania-Emanuela Pătrășcanu, inspector școlar de religie.