În ziua pomenirii Sfântului Cuvios Stelian Paflagonul, sâmbătă, 26 noiembrie 2022, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ciprian, Parohia „Sfinții Împărați” din municipiul Focșani, în colaborare cu Centrul de Pelerinaje al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei și cu Protoieria Focșani I, a organizat o excursie cu tematică religioasă și culturală în București pentru 32 de copii care au fost prezenți constant la activitățile cu tinerii desfășurate în parohie.

Primul popas a fost la biserica Lucaci, aflată sub ocrotirea Sfântului Stelian, care adăpostește un fragment din moaștele sale. Copiii s-au închinat în fața raclei sfântului cu evlavia cuvenită, știind că se află aici chiar în ziua pomenirii celui considerat, după felul în care a trăit pe acest pământ și după minunile săvârșite celor ce i s-au rugat cu credință, ocrotitorul celor mici.

Itinerariul a continuat cu Mănăstirea Radu Vodă, aflată în centrul Bucureștiului, unde a fost adusă cinstire Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina, prin sărutarea sfintelor sale moaște, apoi cu vechea bisericuță Bucur Ciobanul, ocrotită de Sfinții Ierarhi Atanasie și Chiril, Arhiepiscopii Alexandriei. Nu a putut fi uitată Colina Bucuriei, locul binecuvântat și cu amplă încărcătură istorică, unde copiii au trecut pragul Catedralei Patriarhale, închinându-se Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, un sfânt pe care ei deja îl cunosc de la orele de religie, în special datorită prezenței cinstitelor sale moaște aici. După un scurt popas la Patriarhie, vizitele au continuat cu Palatul Parlamentului, Catedrala Națională, Muzeul de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, Arcul de Triumf și Grădina Zoologică bucureșteană.

Excursia face parte din Proiectul catehetic Hristos Se naște, slăviți-L!, inițiat de Sectorul Învățământ și activități cu tineretul al Eparhiei pentru perioada Postului Crăciunului, având drept scop descoperirea valorilor religioase și culturale ale Capitalei țării noastre.

Pr. Daniel Alban

Parohia „Sfinții Împărați” – Focșani

Protoieria Focșani I