Lidia Stăniloae, fiica Părintelui Profesor Dumitru Stăniloae, a trecut la Domnul, în această dimineață, la ora 7:40, la vârsta de 83 ani.

Cu acest prilej, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a adresat următorul mesaj de condoleanțe:

Domnului Dumitru Ionescu,
Fiul regretatei doamne Lidia STĂNILOAE

Cu adâncă durere în suflet, am aflat vestea trecerii din această viaţă a doamnei Lidia Stăniloae, venerabilă urmașă a Părintelui Profesor Dumitru Stăniloae, vrednică fiică a Bisericii Ortodoxe Române, distins om de cultură şi scriitor erudit.

În aceste momente grele pentru dumneavoastră şi pentru toți cei care au cunoscut-o şi preţuit-o, vă încredințăm de întreaga noastră compasiune.

Ne rugăm Domnului Iisus Hristos, Cel înviat din morţi, să odihnească sufletul doamnei Lidia Stăniloae în lumina, pacea şi iubirea Preasfintei Treimi.

Veșnica ei pomenire din neam în neam!

Cu părintești binecuvântări şi condoleanțe,

DANIEL
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

***

Lidia Ionescu Stăniloae s-a născut în data de 8 octombrie 1933, la Sibiu. Ea a fost fiica Părintelui Stăniloae şi a soţiei sale Maria.

Între 1951 şi 1955 a urmat cursurile Facultăţii de Fizică – Secţia Fizică Atomică a Universităţii din Bucureşti, fiind studenta academicianului profesor dr. Horia Hulubei. Lucrarea sa de diplomă este prima lucrare, din România, despre teoria fisiunii nucleare. Până în 1958 a lucrat în cadrul Facultăţii de Fizică şi în calitate de cercetător la Institutul de Fizică Atomică. La arestarea tatălui său, în anul 1958, a fost dată afară. S-a căsătorit în același an şi apoi a avut un fiu, pe Dumitru Horia Ionescu. Din 1961 a fost profesor de fizică la Grupul Şcolar de Chimie Alimentară din Bucureşti.

Fiica marelui teolog român și-a început cariera literară în 1970, publicând volumele de poezii Versuri, Munţii şi Locul unde aştepţi. A tradus din limba germană Însemnările lui Malte Laurids Brigge, de Rilke, şi un volum de versuri al poetei germane Hilde Domin.

În anul 1984 a emigrat împreună cu fiul său în Germania, unde a lucrat în cadrul Universităţii din Freiburg. În 1991 a publicat romanul Raiul inocenţilor, iar în anul 2000 lucrarea Lumina faptei din lumina cuvântului.

În 2003 a lansat volumul de versuri Întâlnire cu Dumnezeu. În 2006 a apărut, în limba germană, romanul istoric Zähringerblut, având ca temă înfiinţarea oraşului Freiburg la 1120, lucrare ce se bucură de mare interes în Germania. În 2009 a apărut volumul Memoriile unui fugar. În paralel, Lidia Stăniloae a susținut o activitate de conferenţiar în mai multe ţări din Occident: Germania, Franţa, Belgia ş.a.

În anul 2013, declarat de Sfântul Sinod drept An comemorativ al părintelui Dumitru Stăniloae, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a oferit doamnei Lidia Stăniloae Diploma şi Medalia omagială Părintele Dumitru Stăniloae. De asemenea, în 2014, Patriarhul României i-a acordat fiicei marelui teolog Ordinul Crucea Maria Brâncoveanu.

Sursa: basilica.ro