Parohia buzoiană Mărăcineni I şi-a sărbătorit, sâmbătă, 6 decembrie 2014, ocrotitorul spiritual. Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie în biserica parohială cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae“.

Mă bucur că aţi venit în număr mare la această zi de sfântă sărbătoare pentru enoria dumneavoastră, că sfântul locaş este îngrijit, frumos împodobit, ceea ce demonstrează evlavia şi dragostea frăţiilor voastre faţă de Casa lui Dumnezeu. De asemenea, sunt încredinţat că, ori de câte ori părintele Ciprian şi ceilalţi părinţi care au slujit şi slujesc în acest sfânt locaş au apelat la dumneavoastră, aţi răspuns cu promptitudine, fiind convinşi că Biserica are nevoie de fiecare dintre noi, din toate punctele de vedere, a subliniat Înaltpreasfinţia Sa, în cuvântul de învăţătură adresat celor prezenţi la slujbă.

Locaşul de cult a fost ridicat în anul 1801 de către clucerul Grigore Hrisoscoleu şi soţia sa, Maria. Arhitectura bisericii a fost modificată, de-a lungul timpului, prin înălţarea zidurilor, ridicarea celor două turle pe pronaos, precum şi adăugarea pridvorului. Sfântul locaş a trecut prin mai multe lucrări de consolidare şi restaurare, ultimele fiind realizate în anul 2010. Pictura a fost restaurată de pictorul Toma Condrea, împreună cu ucenicii săi, şi a fost sfinţită în data de 6 decembrie 2010.

În cadrul Sfintei Liturghii, s-a dat citire scrisorii pastorale pentru colecta organizată în eparhie cu prilejul praznicului Sfântului Nicolae. Din Fondul „Mila creştină“, constituit de mai mulţi ani, se dau ajutoare persoanelor defavorizate.

La slujbă au participat foarte mulţi copii, dar şi credincioşi din parohie şi din împrejurimi.

Potrivit tradiţiei, la final, s-a săvârşit slujba Parastasului pentru slujitorii, ctitorii şi binefăcătorii bisericii mutaţi la Domnul.