Sute de credincioși au participat joi, 6 iunie 2019, la sărbătorirea hramului Catedralei Arhiepiscopale din municipiul Buzău. În ziua praznicului Înălțării Domnului, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul bărbătesc „Cantus Domini” din București, dirijat de Arhid. Prof. Răzvan-Constantin Ștefan.

Din soborul slujitor au făcut parte: Pr. Valentin-Bogdan Ene, Pr. Cristian-Marius Dima, Pr. Petrică-Gabriel Roșu și Pr. Marian Gegea – consilieri eparhiali, Pr. Gheorghe Sava-Popa – directorul Seminarului Teologic „Chesarie Episcopul” din Buzău, Pr. Ionuț Constantin – inspector eparhial la Biroul de catehizare, Pr. Vasile-Gabriel Gherghe – eclesiarhul Catedralei „Înălțarea Domnului”, și Pr. Sorin-Leonard Dinu – slujitor la același lăcaș de cult.

În cuvântul de învățătură, Arhiepiscopul Ciprian a vorbit despre importanța sărbătorii Înălțării Domnului pentru mântuirea oamenilor.

„Dacă prin Învierea lui Hristos am primit armele duhovnicești de a birui pe vrăjmașul diavol și moartea spirituală, prin Înălțarea Mântuitorului la ceruri suntem ajutați să ne ridicăm și noi la ceruri nu numai cu mintea, ci și cu trupurile noastre înviate și pnevmatizate, ca să fim totdeauna cu Hristos Domnul. Sfântul Grigorie Palama explică faptul că învierea este proprie tuturor oamenilor. Toți vor învia atunci când Mântuitorul Iisus Hristos va veni pentru a doua oară și va avea loc judecata cea de obște, dar nu toți vor fi înălțați la ceruri, ci doar aceia care și-au sfințit viața”, a subliniat Înaltpreasfinția Sa.

„În această zi de mare praznic, să ne înălțăm cu toții mintea și gândul nostru la Dumnezeu, să reflectăm la ceea ce a împlinit Hristos pentru mântuirea tuturor oamenilor și să ne străduim să ne curățim simțirile, ca și noi să fim înălțați alături de El, de Maica Domnului și de toți sfinții bineplăcuți lui Dumnezeu”, a îndemnat Chiriarhul Buzăului și Vrancei.

La finalul Sfintei Liturghii a fost oficiată o slujbă de pomenire pentru eroii neamului românesc.