La aproximativ 80 de kilometri de Constanţa, în apropierea localităţii Ion Corvin, se află peştera în care a trăit o vreme Sfântul Apostol Andrei. Aici, la Betleemul neamului românesc, vin în fiecare an mii de credincioşi spre a-l cinsti pe cel care a propovăduit Evanghelia strămoşilor noştri.

Duminică, 30 noiembrie 2014, doisprezece ierarhi au răspuns invitaţiei Înaltpreasfinţitului Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, de a lua parte la Sfânta Liturghie de hram, printre care şi Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei. Ierarhi din cinci ţări ortodoxe s-au rugat împreună la mănăstirea ridicată în vecinătatea locului unde s-a nevoit întâiul chemat dintre apostoli, după cum aflăm de pe site-ul www.arhiepiscopiatomisului.ro.

Sfântul Apostol Andrei a propovăduit Evanghelia în ţinuturile Bitiniei, Traciei, Macedoniei şi Sciţiei Minor, adică Dobrogea de astăzi, în cetăţile Tomis, Callatis şi Histria. Conform istoricilor bisericeşti, a fost martirizat în cetatea Patras, din Grecia de astăzi, prin răstignire pe o cruce în formă de X.