În Duminica a 3-a după Paști, 12 mai 2019, Biserica Ortodoxă le cinstește pe Sfintele Femei Mironosițe. Tot în această zi este sărbătorit și Sfântul Ierarh Epifanie, Arhiepiscopul Ciprului, ocrotitorul paraclisului Mănăstirii Rătești din județul Buzău.
Cu prilejul hramului lăcașului de cult, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, împreună cu un sobor de preoți și diaconi. De asemenea, Înaltpreasfinția Sa a oficiat o slujbă de pomenire pentru Arhiepiscopul Epifanie Norocel, precum și pentru ctitorii și viețuitorii așezământului monahal, trecuți la cele veșnice.
La sărbătoarea hramului au participat monahiile din mănăstire, în frunte cu maica stareță, stavrofora Ghelasia Tănase, dar și numeroși credincioși.
În cuvântul de învățătură, Chiriarhul Buzăului și Vrancei a vorbit despre femeile mironosițe, cele dintâi vestitoare ale Învierii Mântuitorului Iisus Hristos, care sunt adevărate modele de slujire a lui Dumnezeu pentru femeile creștine.
„Astăzi este ziua frățiilor voastre, a femeilor creștine, care ați înțeles să fiți soții devotate, mame iubitoare de copii și slujitoare ale lui Hristos, în Biserica Sa cea sfântă. Poate că nu purtați aromate, precum acele femei mironosițe, dar aromatele dumneavoastră sunt faptele cele bune, pentru că femeia creștină autentică este aceea care a întreținut și întreține aprinsă flacăra credinței în familia binecuvântată de Dumnezeu; este aceea care îi insuflă pruncului pe care l-a purtat în pântece dragostea față de Dumnezeu și față de semeni”, a subliniat Ierarhul locului.
Totodată, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian a evidențiat viața și activitatea Sfântului Ierarh Epifanie, Arhiepiscopul Ciprului.
„A fost un fervent luptător împotriva ereticilor și a lăsat scrieri extraordinare, care ne ajută și pe noi, astăzi, să înțelegem corect învățătura creștină. S-a născut în anul 315 și a trecut la Domnul în 403, într-o zi de 12 mai, chiar pe corabia care îl transporta de la Constantinopol spre Cipru. Pentru că a fost un ierarh devotat Bisericii lui Hristos, a fost iubit foarte mult de păstoriții săi, care, la scurt timp după înmormântare, l-au cinstit ca pe un sfânt”, a afirmat Înaltpreasfinția Sa.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei.
La finalul Sfintei Liturghii, ieromonahul Sava Păun – duhovnicul Mănăstirii Rătești, a fost hirotesit întru protosinghel.