În ziua praznicului Izvorului Tămăduirii, vineri, 3 mai 2019, credincioșii buzoieni s-au rugat la Catedrala Voievodală „Adormirea Maicii Domnului” din incinta Centrului Eparhial, unde au participat la Sfânta Liturghie și la Sfințirea cea mică a apei. Slujbele au fost oficiate de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, împreună cu preoții și diaconii slujitori ai lăcașului de cult.
În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre originea sărbătorii din vinerea Săptămânii Luminate, care amintește de o minune săvârșită de Maica Domnului în a doua jumătate a secolului al V-lea.
„Viitorul împărat Leon cel Mare, plimbându-se printr-o pădure din preajma cetății Constantinopolului, a întâlnit un orb care, fiind însetat, l-a rugat să-i dea apă ca să-și potolească setea. Leon s-a străduit să găsească apă în desișurile pădurii în care se aflau amândoi, dar nu a reușit. La un moment dat, a auzit un glas care l-a îndemnat să caute cu mai multă insistență, pentru că, undeva, nu departe, va găsi un izvor și, luând în palmele sale apă tulbure, va putea să-i ostoiască setea orbului, dar să-l și vindece, întrucât i-a poruncit să-i ungă ochii cu apa aceea. Leon a ascultat de glasul pe care l-a auzit, a găsit izvorul, a luat apă, s-a întors către orb, i-a potolit setea și, de asemenea, i-a uns ochii, iar acesta s-a vindecat. Leon a recunoscut în glasul respectiv pe însăși Născătoarea de Dumnezeu și, drept mulțumire, după ce a devenit împărat, în anul 457, a zidit o biserică lângă acel izvor, numită «Izvorul Tămăduirii»”, a menționat Arhiepiscopul Ciprian.
„Sfinții Părinți au rânduit ca, în această zi de vineri, să o cinstim pe Maica Domnului, să ne adresăm ei în rugăciune, ca să reverse harul izbăvitor al bolilor trupești și sufletești asupra noastră, har care coboară de la Fiul ei, prin Duhul Sfânt. Să ne arătăm cu toții dragostea, evlavia și cinstirea față de Sfânta Fecioară Maria, fiind convinși că ea răspunde rugăciunilor pe care noi i le adresăm cu credință”, a îndemnat Chiriarhul Buzăului și Vrancei.
După încheierea Sfintei Liturghii, soborul slujitorilor, în frunte cu Ierarhul locului, a ieșit în procesiune în fața vechii Catedrale Arhiepiscopale, unde a oficiat slujba Aghiasmei mici sau Sfințirea cea mică a apei. La final, toți cei prezenți au luat acasă apă sfințită.