În ziua de prăznuire a Nașterii Maicii Domnului, marți, 8 septembrie 2020, Parohia Greci din municipiul Buzău și-a sărbătorit hramul. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, împreună cu un sobor de trei preoți și doi diaconi.

Praznicul Nașterii Maicii Domnului a adunat un număr mare de credincioși în biserica Parohiei Greci din Buzău, care au avut bucuria de a participa la Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian. Cu această ocazie, Ierarhul a săvârșit și o slujbă de pomenire pentru ctitorii și slujitorii sfântului lăcaș, trecuți la cele veșnice. Cântările liturgice au fost interpretate de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei.

În cuvântul de învățătură, Arhipăstorul Buzăului și Vrancei a vorbit despre sărbătoarea din 8 septembrie și despre mijlocirea Sfintei Fecioare Maria înaintea Mântuitorului Iisus Hristos pentru cei care o cinstesc.

„Maica Domnului a devenit și maica noastră, a tuturor, prin faptul că ne-am botezat în numele Mântuitorului Hristos, Fiul lui Dumnezeu și Fiul ei deopotrivă. Pe ea o cinstim astăzi în chip deosebit, pentru că, așa cum ați auzit în troparul cântat la strană, «Nașterea ta, de Dumnezeu Născătoare Fecioară, bucurie a vestit la toată lumea, că din tine a răsărit Soarele dreptății, Hristos Dumnezeul nostru. Și dezlegând blestemul, a dat binecuvântare; și stricând moartea, ne-a dăruit nouă viață veșnică». În câteva cuvinte, Părinții Bisericii au exprimat semnificația acestui praznic împărătesc dedicat Maicii Domnului, pentru a ne convinge încă o dată că viața noastră duhovnicească se desfășoară, în cursul unui an bisericesc, sub ocrotirea Sfintei Fecioare Maria. Iată, am pornit cu toții la drum sub oblăduirea Maicii Domnului și îl vom încheia în luna august a anului viitor tot sub ocrotirea ei, când vom sărbători sfântă adormirea sa în Domnul, la 15 august. Prin urmare, se cuvine să o cinstim pe Maica Domnului cu toată dragostea și evlavia. Ori de câte ori ne vom confrunta cu suferințe, necazuri sau greutăți în viață, să alergăm cu încredere la Maica Domnului, citindu-i rugăciunile de laudă și de mulțumire, acatistul, paraclisul, participând la Sfânta Liturghie, pentru că Liturghia săvârșită în ziua ei de sărbătoare este ofranda pe care noi o aducem Preasfintei Născătoare de Dumnezeu”, a spus Înaltpreasfinția Sa.

Biserica Negustori sau Greci a fost construită în anul 1649, de către Badea Obredi, boier de la curtea domnitorului Matei Basarab, pe locul unei alte biserici mai vechi, numită „A popii Mihai” și pomenită înainte de 1500. Cu timpul, lăcașul de cult a ajuns o ruină, fiind refăcut în anul 1850, de către Nicolae Caloian, Dimitrie Sărățeanu, Atanasie Poenaru și alți negustori, în majoritate greci.