Singura biserică din Focșani aflată sub ocrotirea Sfinților Împărați Constantin și Elena și-a sărbătorit duminică, 21 mai 2023, ocrotitorii spirituali. Cu prilejul hramului, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a săvârșit Sfânta Liturghie și o slujbă de pomenire pentru ctitorii și binefăcătorii sfântului lăcaș, mutați la Domnul, apoi a binecuvântat capela mortuară din vecinătatea bisericii.

Împreună cu Înaltpreasfinția Sa au slujit: pr. Valentin-Bogdan Ene, consilier eparhial; pr. Aurel Boțan, protopop al Protoieriei Focșani I; pr. paroh Daniel Alban; pr. Vasile-Gabriel Gherghe, de la Parohia „Sfântul Nicolae” din Buzău, și pr. Ioan Ploscaru, de la Parohia „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Focșani.

În omilia rostită, Ierarhul locului a vorbit despre rolul determinant al Sfinților Mari Împărați și întocmai cu Apostolii Constantin și mama sa, Elena, în istoria Bisericii creștine și, totodată, a evidențiat sensurile duhovnicești ale pasajului evanghelic din Duminica a 6-a după Paști (Ioan 9, 1-38), care ne prezintă minunea vindecării orbului din naștere.

La momentul rânduit din cadrul Sfintei Liturghii, tânărul George Oprea, absolvent de Teologie Pastorală, a fost hirotonit în treapta de diacon.

Sărbătoarea s-a încheiat cu sfințirea capelei mortuare a parohiei, în urma finalizării lucrărilor de renovare și împodobire cu pictură nouă a lăcașului, realizate între anii 2017-2023.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei.

În semn de apreciere pentru întreaga activitate pastoral-misionară și administrativ-gospodărească, părintele paroh Daniel Alban a primit rangul onorific iconom stavrofor. De asemenea, cântărețul bisericesc Adrian Porumboiu, epitropul Ticu Mocanu și George-Gabriel Hrușcovschi au fost răsplătiți cu Hrisovul de binecuvântare „Sfântul Mucenic Sava de la Buzău” și cu câte o icoană.

La rândul său, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a primit din partea comunității parohiale o icoană a Sfinților Împărați Constantin și Elena.