Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a liturghisit, duminică, 18 martie 2018, în biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Parohia Plevna, județul Buzău. În cadrul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinția Sa l-a hirotonit în treapta de preot pe tânărul diacon Dan Necula, pe seama Catedralei Voievodale „Adormirea Maicii Domnului” din municipiul Buzău. La final, ierarhul a binecuvântat noua casă de prăznuire a comunității parohiale, ridicată în perioada 2015-2018. Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei a oferit răspunsurile liturgice.

Din soborul slujitor au făcut parte: Pr. Cristian-Marius Dima – consilier eparhial la Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul, Pr. Viorel Banu – protoiereu al Protopopiatului Râmnicu Sărat, Pr. Cristinel Zota – parohul bisericii din Plevna, precum și alți preoți invitați.

În cuvântul de povățuire adresat credincioșilor prezenți la slujbă, Arhipăstorul Buzăului și Vrancei a evidențiat viața și învățăturile Sfântului Ioan Scărarul, cinstit de Biserică în a patra duminică a Postului Mare.

„Sfinții Părinți au rânduit ca, în această duminică, să medităm și la viața unui cuvios, precum Sfântul Ioan Scărarul, ca să ne dăm seama că, fie ca monahi, fie ca simpli credincioși, nu putem să gustăm din ospățul credinței, din Paștile care este Hristos Domnul, dacă nu ne pregătim corespunzător, prin post, rugăciune, smerenie și ascultare. Copiii trebuie să asculte de părinți, părinții trebuie să se înțeleagă unul cu celălalt și să asculte de preotul lor duhovnic, pentru că numai când faci ascultare te afli pe calea cea bună și ești ferit de greșeli. Atunci când fiecare vrea să facă voia lui, greșește, întrucât vrăjmașul îi șoptește la ureche să săvârșească ceea ce nu trebuie. Din această perspectivă, Sfântul Ioan Scărarul constituie un model de viețuire atât pentru monahi, cât și pentru credincioși”, a precizat chiriarhul locului.

Activitatea pastoral-misionară și administrativă a părintelui Cristinel Zota a fost răsplătită de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian prin oferirea rangului onorific de iconom.

Lăcașul de cult cu hramul „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Plevna a fost ctitorit în anul 1884 de Panait Iordănescu și soția sa, Simioana. Din cauza intemperiilor, pictura sfântului locaș s-a deteriorat, fiind restaurată între anii 2002-2005, prin strădania actualului paroh și cu sprijinul enoriașilor. Biserica a fost resfințită în data de 25 iunie 2006.