În ziua de prăznuire a Sfântului Apostol, Întâiul Mucenic și Arhidiacon Ștefan, marți, 27 decembrie 2016, la Catedrala Episcopală din Baia Mare, a avut loc ceremonia de întronizare a Preasfințitului Părinte Iustin, noul Episcop al Maramureșului și Sătmarului. La această mare sărbătoare a Eparhiei a participat și Înaltpreasfințiul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, alături de mai mulți ierarhi români, preoți, monahi, oficialități și oaspeți din întreaga țară, precum și numeroși credincioși maramureșeni.

Ceremonia de întronizare a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramu­reșului și Sălajului, care i-a înmânat noului episcop al maramureșenilor însemnele acestei demnități arhierești și l-a îndemnat, la final, să fie părinte și îndrumător pentru toți preoții, monahii și credincioșii încredințați spre păstorire.

Mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a fost transmis de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, iar secretarul de stat pentru culte, Victor Opaschi, a citit mesajul de felicitare din partea Guvernului României. Un cuvânt de bun venit și de mulțumire din partea clerului și credincioșilor Eparhiei a venit prin vicarul eparhial, Pr. Vasile Augustin.

În cuvântul său, Preasfințitul Părinte Episcop Iustin a evidențiat momentele istorice din viața Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, credința statornică a maramureșenilor și jertfa ierarhilor și preoților în veacurile de trăire spirituală din această parte a țării, după cum aflăm de pe site-ul ziarullumina.ro.

Ceremonia a fost precedată de Sfânta Liturghie, săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei, împreună cu alți 16 ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române.

Miercuri, 28 decembrie, Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, și Preasfinţitul Părinte Corneliu, Episcopul Huşilor, au făcut o vizită la Centrul Eparhial din Baia Mare, unde au fost primiți de Preasfinţitul Părinte Iustin. În continuare, noul întâistătător al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului a efectuat prima vizită în Eparhie, la Mănăstirea Sfânta Ana – Rohia, fiind însoţit de cei doi ierarhi invitați.

Aceștia au fost întâmpinați de obștea așezământului monahal, în frunte cu părintele arhimandrit Macarie Motogna, egumenul mănăstirii. Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a prezentat oaspeţilor biserica, chilia Arhiepiscopului Justinian Chira, biblioteca, chilia monahului Nicolae Steinhardt și muzeul mănăstirii.

În aceeași zi, cei trei ierarhi au rostit o ectenie şi s-au recules la mormântul Arhiepiscopului Justinian.

Sursa foto: episcopiammsm.ro