Elevii Seminarului Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul” din municipiul Buzău au participat joi, 15 iunie 2023, la festivitatea de încheiere a anului școlar, desfășurată în Catedrala Voievodală „Adormirea Maicii Domnului” din incinta Centrului Eparhial. Alături de conducerea școlii teologice buzoiene, cadrele didactice, elevii și părinții acestora, la eveniment au participat pr. Marian Gegea, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, și pr. Dan Necula, consilier eparhial la Sectorul Învățământ și activități cu tineretul, ca delegați ai Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ciprian.

În deschidere, un sobor de preoți profesori și diaconi a oficiat o slujbă de Te Deum, răspunsurile liturgice fiind date de un grup de elevi seminariști. După momentul de rugăciune, pr. prof. dr. Gheorghe Sava-Popa, directorul Seminarului din Buzău, a făcut o prezentare a modului în care a decurs anul școlar 2022-2023, evidențiind realizările elevilor care, sub îndrumarea dascălilor, au obținut rezultate deosebite la învățătură, la olimpiadele și concursurile școlare, ori s-au implicat în diferite proiecte educaționale.

Mesajul de binecuvântare al Întâistătătorului Eparhiei Buzăului și Vrancei a fost transmis de pr. vicar Marian Gegea. Pe lângă felicitările adresate elevilor merituoși și profesorilor care i-au pregătit, părintele vicar le-a reamintit tuturor importanța vocației elevului seminarist și a rolului său de model comportamental și de credință în comunitatea din care provine. De asemenea, a fost reliefată purtarea de grijă a Înaltpreasfințitului Părinte Ciprian față de prestigioasa instituție de învățământ teologic buzoiană, în cei 10 ani de arhipăstorie, care s-a concretizat și în acest an școlar prin acordarea bursei de studiu „Episcopul Chesarie”, în valoare de 500 lei lunar, unui număr de 12 elevi cu rezultate foarte bune la studiu.

În continuare, diriginții celor patru clase liceale au oferit premianților diplome și cărți, în aplauzele colegilor de clasă și ale celorlalți participanți. La final, pr. director Gheorghe Sava-Popa a fost omagiat pentru rodnica sa activitate didactică de mai bine de 40 de ani la Seminarul Teologic din Buzău, pe care l-a condus în calitate de director din anul 1998 și până în prezent, acesta urmând să iasă la pensie. Drept mulțumire pentru eforturile depuse în vederea formării tinerelor vlăstare ale Bisericii, părintele director a primit din partea Ierarhului locului medalia jubiliară „Episcopul Dionisie Romano”.