În contextul Anului comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, Protoieria Râmnicu Sărat a organizat un eveniment de comemorare a cântăreților bisericești trecuți la cele veșnice, care au activat la parohiile din oraș și din împrejurimi, de-a lungul anilor.

Astfel, în dimineața zilei de joi, 8 iunie 2023, la biserica „Adormirea Maicii Domnului” a Complexului Brâncovenesc din municipiul Râmnicu Sărat, un sobor de cinci preoți a săvârșit Sfânta Liturghie, răspunsurile la strană fiind oferite de un grup de cântăreți bisericești. La final, a fost oficiată slujba Parastasului pentru psalții adormiți întru Domnul.

La aceste manifestări au participat toți cântăreții, paraclisierii și îngrijitorii parohiilor din protoierie, precum și rudele unora dintre cei pomeniți.

Cele necesare oficierii Parastasului – precum coliva și colacul – au fost asigurate de către monahiile de la Mănăstirea Podul Bulgarului, iar preoții din cadrul protoieriei au contribuit la strângerea unei sume de bani, din care au fost pregătite 100 de pachete cu mâncare gătită, ce au fost împărțite tuturor celor prezenți.

La acest moment de evocare a înaintașilor păstrați în memoria noastră, am adresat un cuvânt de recunoștință pentru lucrarea frumoasă și de neuitat pe care aceștia au împlinit-o în ogorul Bisericii și, totodată, un îndemn la unitate și o conlucrare armonioasă cu actualii ostenitori psalți și cântăreți de la strană, aducându-le tuturor aminte cât de importantă este cântarea bisericească în cadrul cultului divin și cât de însemnată este această împreună-slujire în vederea mântuirii tuturor.

Pr. protopop Cristian Asănache

Protoieria Râmnicu Sărat