Biserica din satul Podul Nărujei, filie a Parohiei vrâncene Năruja, a fost târnosită duminică, 2 octombrie 2022, după ce a trecut printr-o serie de lucrări de restaurare și înfrumusețare. Slujba de sfințire a lăcașului de cult cu hramul „Sfinții Împărați Constantin și Elena” a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei.

Chiriarhul a săvârșit apoi Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de șase preoți și doi diaconi, între care s-au aflat pr. Cosmin Ilie, directorul Muzeului Istoriei, Culturii și Spiritualității Creștine de la Dunărea de Jos, pr. Aurel Boțan, protopop al Protoieriei Focșani I, pr. paroh Vasile Bratie, pr. coslujitor Horațiu-Petre Bratie, precum și alți clerici. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei.

Reflectând asupra textului evanghelic duminical (Luca 6, 31-36), Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a rostit un cuvânt de învățătură despre iubirea vrăjmașilor.

„Auzim uneori pe câte cineva spunând: «Eu, din câte știu, nu am vrăjmași, deoarece n-am făcut nici un rău nimănui», ceea ce este cu totul fals. În primul rând, trebuie să precizăm că orice om are ca prim vrăjmaș pe însuși diavolul, care se străduiește din răsputeri să-l abată de la calea ce duce către Hristos. În al doilea rând, omul are, din nefericire, și vrăjmași văzuți. Pe unii îi cunoaște, pe alții nu, dar toți îndeplinesc voința celui dintâi vrăjmaș. Tocmai pe aceștia ne îndeamnă Mântuitorul să-i iubim, așa cum El i-a iubit pe vrăjmașii Săi, și nu au fost puțini. Chiar și astăzi, Domnul Hristos are foarte mulți vrăjmași pe pământ, iar aceasta se vede din faptul că urăsc Biserica, Sfânta Cruce și Învierea Domnului. Unii ca aceștia pot, desigur, să le provoace mult rău celor ce constituie Biserica, adică creștinilor, dintre care mulți se rătăcesc, abătându-se de la calea cea dreaptă și chiar părăsind corabia Bisericii. Dar să nu-și facă cineva iluzii că Biserica lui Hristos poate fi biruită de oameni, pe pământ, întrucât – așa cum i-a zis Domnul lui Petru – «porțile iadului nu o vor birui» (Matei 16, 18), a explicat Arhipăstorul locului.

Totodată, Ierarhul a amintit că ziua de 2 octombrie are o semnificație aparte pentru Înaltpreasfinția Sa, întrucât este sărbătorit Sfântul Sfințit Mucenic Ciprian, Episcopul Antiohiei Pisidiei, unul dintre ocrotitorii săi spirituali, alături de Sfântul Sfințit Mucenic Ciprian, Episcopul Cartaginei, prăznuit în data de 13 septembrie, fiind felicitat de toți cei prezenți, slujitori și credincioși.

Pentru eforturile depuse la înnoirea sfântului lăcaș, pr. Horațiu-Petre Bratie a primit rangul onorific de iconom.

Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din localitatea Podul Nărujei a fost construită între anii 1996-2003. Prin osteneala părintelui paroh Vasile Bratie, ajutat de preotul coslujitor și de enoriași, în perioada 2020-2022, s-au executat ample lucrări de renovare a lăcașului de rugăciune, precum refacerea acoperișului, înlocuirea tâmplăriei și a pardoselii, realizarea instalației termice și restaurarea picturii în zonele afectate. De asemenea, biserica a fost dotată cu obiectele de cult necesare slujirii liturgice, iar Sfânta Masă din Altar a fost rezidită din cărămidă și placată cu marmură.