După o lungă perioadă de așteptare, cauzată de restricțiile impuse de pandemia cu noul coronavirus, echipa de proiecte a Seminarului Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul” din Buzău a început să pregătească alte demersuri educaționale extrașcolare, ad locum sau transfrontaliere, reluând astfel parcursul european început cu mai bine de un deceniu în urmă.

Consecvent crezului său educațional, bazat pe principii și valori creștine și europene conjunctive, în perioada 8-14 mai 2022, liceul nostru a găzduit prima reuniune din parteneriatul școlar „Formation et innovation pour un avenir durable”, un proiect cofinanțat prin Programul Erasmus Plus al Uniunii Europene. Acesta a debutat formal în luna septembrie 2020, dar, din motivele binecunoscute, invocate mai sus, au fost împiedicate mobilitățile transnaționale, lăsând loc, până în această lună, doar întâlnirilor on-line sincrone și activităților didactice asincrone, care să conducă la atingerea obiectivelor proiectului. Acesta este menit a dezvolta orientarea profesională a elevilor, dar și a valoriza patrimoniul cultural-religios și oportunitățile economice regionale, în colaborare cu alte patru licee din Granada – Spania, Focșani – România, Blagoevgrad – Bulgaria și Acireale – Italia.

La Buzău, timp de o săptămână, patru echipe s-au reunit – cea siciliană a participat doar on-line, la unele activități, din motive subiective, legate de contextul militar din proximitate – pentru a realiza, în limbile franceză și engleză, o serie de sesiuni de prezentare, workshopuri, vizite culturale și științifice, întâlniri cu reprezentanți ai comunității locale și ai mediului economic din județ, pe tema reciclării și a dezvoltării durabile, dar și activități didactice mixte, realizate îndeosebi prin metode nonformale, la ore de curs și chiar la cercul pedagogic al profesorilor de Limba engleză.

Au rămas pentru suflet ceremonia solemnă de deschidere a acestei reuniuni, în Catedrala Arhiepiscopală „Înălțarea Domnului” din Buzău, discuțiile cu doamna viceprimar Oana Matache, la Primăria Buzău, excursia în împrejurimi, la Vulcanii noroioși, Mănăstirea Ciolanu și Tabăra de sculptură în aer liber de la Măgura, dar și la Brașov și la uzina electrică a Peleșului, prima hidrocentrală construită pe teritoriul actualei Românii și una dintre primele din Europa, construită la 1884, pentru electificarea Castelului Peleș, punându-se astfel bazele dezvoltării durabile în țara noastră.

Nu au lipsit vizitele la prima „școală circulară” din România, Școala Gimnazială nr. 11 Buzău, la Centrul Eparhial, la un parc fotovoltaic de la Stâlpu ori la Green Group, unul dintre cele mai mari huburi de reciclare din Europa, nici seratele interculturale, atelierele de pictură pe sticlă ori de geografie locală, în limba franceză. Dincolo de darurile făcute și primite – pentru care le mulțumim Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, Consiliului Județean Buzău și Centrului Europe Direct Buzău – se pare că cel mai percutant gest de dragoste a fost această lecție compusă a ospitalității, proverbială pentru poporul român și probată din plin, în ultimul timp, îndeosebi cu străinii aflați în băjenie.

Drumul nostru comun, pentru „un viitor durabil”, va continua, la finalul lunii iunie, cu un popas la Blagoevgrad, Bulgaria, unde membri ai echipelor participante se vor reuni pentru a pune în comun rezultatele cercetărilor făcute asupra ponderii culturii în economia locală, dar, cu siguranță, și alte experiențe autentice de învățare „prin învecinare”, prin împărtășire, prin dăruire.

Pr. prof. Cristian Marius Dima

Coordonator programe și proiecte educaționale europene

Seminarul Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul” Buzău