La Seminarul Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul“ din Buzău a avut loc, luni, 25 mai 2015, o întâlnire a reprezentanţilor Asociaţiei „Părinţi pentru Ora de Religie“ (APOR) cu preoţii şi profesorii de Religie din judeţ. Şedinţa fost prezidată de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Ciprian. Au mai participat Ioan Şolea, preşedintele APOR Buzău, Maria Ioniţă, vicepreşedinte al APOR Buzău, Pr. Prof. Cristian Marius Dima, consilier eparhial la Sectorul Învăţământ şi activităţi cu tineretul, şi Pr. Prof. Ştefan-Costache Andrei, inspector de Religie în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Buzău.
Pe toată durata întâlnirii, a fost dezbătută importanţa colaborării între părinţi, preoţi şi profesori, pentru a cultiva în rândul tinerei generaţii valorile culturale şi spirituale româneşti.
„Nu numai preoţii au datorie morală la Sfântul Altar, ci şi dumneavoastră la altarul catedrei. Catedra este altarul slujirii frăţiilor voastre în şcoală şi acolo trebuie să transmiteţi şi să sădiţi în sufletele copiilor, pe care îi formaţi, ceea ce are mai frumos, mai trainic, mai bun poporul acesta, care s-a născut creştin şi care se hrăneşte de 2000 de ani din Evanghelia Mântuitorului Hristos. Pe mine mă interesează să ştiu că avem profesori responsabili, serioşi, care îşi fac datoria şi sunt exemple de cultură şi de moralitate, atât pentru ceilalţi profesori din colectivul educaţional la o şcoală, cât mai ales pentru copii“, a subliniat Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, în cuvântul rostit la începutul şedinţei.
„În modul cel mai concret, astăzi, am pus lucrurile faţă către faţă, am văzut problemele cu care se confruntă profesorii la catedră, dar le-am prezentat şi noi profesorilor viziunea noastră despre cum credem că ar trebui să fie înţeleasă ora de Religie şi din partea dumnealor, nu ca un text programatic, ci mai degrabă ca o necesitate subiectivă a părintelui de a înţelege foarte clar despre ce este vorba în acest proces“, a precizat Ioan Şolea, preşedintele APOR Buzău.
Asociaţia „Părinţi pentru Ora de Religie“ din Buzău este o organizaţie neguvernamentală, non-profit şi apolitică, formată din părinţi interesaţi de bunul mers al educaţiei religioase în şcoli. Unul dintre principalele obiective ale asociaţiei este îmbunătăţirea actului didactic pe toate palierele de învăţământ, conştientizând că părinţii sunt parte integrantă a actului educaţional.