Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ciprian, duminică, 23 iunie 2024, în Parohia „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din municipiul Focșani, s-a desfășurat evenimentul de lansare a volumului Cu trudă, rugă și dragoste pe urme strămoșești. Scurtă monografie a bisericii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Focșani, scris de către pr. dr. Florinel Văsie, parohul lăcașului de cult, și publicat la Editura Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei.

La manifestarea culturală au participat pr. Oscar Frunză, protopop al Protoieriei Focșani II, dl Ion Cherciu, cercetător științific în domeniul etnologiei, și dl Marian Gârleanu, scriitor și jurnalist focșănean.

Cuvântul de deschidere a fost rostit de către părintele protoiereu, care a făcut o prezentare cordială și detaliată a autorului, notând faptul că lansarea monografiei are loc la exact un an după slujba de resfințire a bisericii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”.

A urmat alocuțiunea domnului etnolog Ion Cherciu, care a prezentat un scurt istoric al lăcașului de închinare, amintind că biserica focșăneană a fost ridicată cu strădania locuitorilor din „mahalalele Arion și Ocoleni”. Acesta a mai vorbit despre arhitectura și pictura sfântului lăcaș, dar despre și icoanele deosebite care s-au păstrat în patrimoniul parohiei, remarcând frumusețea limbajului din materialele inedite adunate de către autor.

Ca semnatar al postfeței cărții, dl Marian Gârleanu a evocat prigoana la care au fost supuși unul dintre slujitorii din trecut ai bisericii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, pr. Enache Graur (1909-†1991), și cunoscutul preot vrâncean Ștefan Marcu (1906-†1989). În discursul său, jurnalistul a mărturisit pentru generația tânără că, timp de secole, singurele așezăminte de sănătate, învățământ și cultură funcționau sub tutela bisericilor și mănăstirilor, subliniind, totodată, implicarea de astăzi a Bisericii Ortodoxe Române în domeniile cultural-educațional și social-filantropic.

În încheiere, părintele paroh a dat citire unor fragmente din materialele folosite la alcătuirea volumului, evidențiind trăirile și frământările slujitorilor și credincioșilor pentru păstrarea și renovarea bisericii în perioada 1949-1953, când paroh a fost pr. Gheorghe Dumbravă. Autorul a mulțumit tuturor celor care l-au susținut în demersul său de documentare și publicare a monografiei, oferind participanților la eveniment câte un exemplar al cărții.

Pr. dr. Florinel Văsie

Parohia „Sf. Ap. Petru și Pavel” – Focșani

Protoieria Focșani II