Pentru grupul catehetic al Parohiei „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din municipiul Râmnicu Sărat, debutul vacanței de vară a fost un binecuvântat prilej de îmbogățire sufletească, marcat de obișnuitul pelerinaj anual oferit tinerilor implicați în proiectele catehetice ale parohiei. În zorii zilei de vineri, 21 iunie 2024, 20 de elevi ai Școlii Gimnaziale „Constantin Brâncoveanu” din oraș, însoțiți de prof. Gabriela Marinescu, prof. Adriana Drăghiciu și pr. Cristian Iordache – coordonatori ai activităților catehetice –, au pornit pe urmele sfinților, la câteva dintre vetrele monahale din nordul Dobrogei.
Primul popas l-a constituit Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon”, situată în stațiunea Lacu Sărat din apropierea municipiului Brăila, unde elevii au avut deosebita ocazie de a vizita o colecție muzeală etnografică de o rară frumusețe, familiarizându-se cu datinile și obiceiurile de odinioară de la sat, care împodobeau viața de zi cu zi a țăranului român, strâns legat de glia străbună.
Deplasarea a continuat cu vizitarea bazilicii paleocreștine de la Niculițel, județul Tulcea, loc în care elevii au aflat despre viețile și pătimirile Sfinților Mucenici Zotic, Atal, Camasie și Filip, precum și date privitoare la dezvoltarea creștinismului din Dobrogea în primele veacuri creștine. Micii pelerini s-au îndreptat apoi spre Mănăstirea Cocoș, vatra monahală unde se găsesc moaștele celor patru sfinți mucenici de la Niculițel, începând cu anul 1971. Mănăstirile Saon și Celic Dere, aflate în apropiere, au fost următoarele popasuri duhovnicești în care copiii s-au bucurat de măreția lăcașurilor de rugăciune și de frumusețea plaiurilor dobrogene.
Pe drumul de întoarcere acasă, ultimul popas l-a reprezentat Catedrala Arhiepiscopală din Galați, monument de arhitectură emblematic pentru orașul de la Dunărea de Jos. Pelerinii râmniceni au fost marcați de sfințenia locurilor prin care au trecut, dar și de cuvintele profetice pe care poetul basarabean Grigore Vieru le-a rostit în toamna anului 1997, atunci când pașii l-au purtat pe aceste meleaguri: „La Cocoș e-al meu strămoș, / Suferința mi-e credința, / România mi-e mândria! / Birui-va nu țara cu cele mai multe tancuri, / Ci Țara cu cel mai mult Dumnezeu în ea”.
Pr. Cristian Iordache
Parohia „Sf. Cuv. Parascheva” – Râmnicu Sărat
Protoieria Râmnicu Sărat