În Duminica a 7-a după Rusalii, 23 iulie 2017, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a oficiat Sfânta Liturghie în Parohia Gura Dimienii, comuna Beceni, județul Buzău. Biserica parohială „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil“ a găzduit un număr mare de credincioși, care și-au unit vocile și sufletele, în rugăciune, cu soborul de preoți și diaconi. Răspunsurile la slujbă au fost date de Grupul psaltic misionar „Sfântul Roman Melodul“ al Eparhiei.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a vorbit despre vindecarea miraculoasă a doi orbi și a unui mut, de către Domnul Iisus Hristos, subliniind:

Cu siguranță, auziseră și ei că Mântuitorul mai făcuse astfel de minuni, arătându-Și, prin aceasta, compasiunea față de suferința umană, dar, în același timp, puterea dumnezeiască, tămăduindu-i pe oameni și sufletește – prin iertarea păcatelor, dar și trupește – prin vindecarea completă a bolilor […]. Aici, puterea tămăduitoare a Mântuitorului Iisus Hristos, revărsată asupra infirmității – lipsa vederii, a fost atrasă de credința nestrămutată a celor doi orbi că Iisus din Nazaret, fiul lui David, putea să-i vindece […].

Orbii și mutul ne învață (pe noi și pe toți cei care vor citi sau asculta acest fragment din Sfânta Evanghelie) că, pentru a beneficia de ajutorul lui Dumnezeu în viața noastră, concret, în situații grele, de suferință, de infirmitate, este absolut necesară credința […].

Vedem smerenia Mântuitorului Hristos și învățăm că, atunci când Dumnezeu ți-a împlinit o rugăciune, a revărsat asupra ta o binefacere, nu trebuie să te lauzi cu ea, ci, în taina sufletului tău, să-I mulțumești și, mai ales, să iei hotărârea, în forul tău interior, de a merge pe calea Sa cea dreaptă. Dacă ai săvârșit anumite lucruri necugetate, să renunți la ele; să te îndrepți și să îți îmbunătățești viața: aceasta este cea mai mare recunoștință pe care o putem arăta lui Dumnezeu – Mântuitorul, Doctorul sufletelor și trupurilor noastre“.

Parohia Gura Dimienii, păstorită de preotul paroh Iulian Mocanu, este situată în satul cu același nume, din comuna Beceni, judeţul Buzău, pe Valea Slănicului. În afară de biserica parohială, cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“, construită în anul 1924, în localitate există și o biserică de cimitir, refăcută în 2004, care îl are ca ocrotitor pe Sfântul Ioan Botezătorul.