În ziua de prăznuire a Soborului Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, duminică, 7 ianuarie 2018, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a fost prezent la Catedrala Voievodală „Adormirea Maicii Domnului” din incinta Centrului Eparhial de la Buzău, unde a săvârșit Sfânta Liturghie. La final, părintele protosinghel Calinic Marti – duhovnicul Schitului buzoian Săseni, a primit din partea ierarhului locului rangul de arhimandrit, cu aprobarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. De asemenea, a fost oficiată și o slujbă de pomenire pentru Arhiepiscopul Epifanie Norocel, care a trecut la cele veșnice în data de 7 ianuarie 2013.

Împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian au slujit: Arhim. Teoctist Basarab – exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, Arhim. Sofian Ardelean – duhovnicul Schitului vrâncean Soveja, Protos. Calinic Marti, precum și alți preoți și diaconi de la vechea catedrală.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a arătat că „Sfântul Ioan Botezătorul s-a distins, în viața lui pământească, printr-o seamă de virtuți: smerenia, ascultarea față de Dumnezeu, intransigența față de păcat, dar, în același timp, și îngăduința față de greutățile și neputințele oamenilor. Pe cât era de intransigent cu păcatul și cu cei care se îndârjeau să rămână în păcat, pe atât era de bun și de milostiv cu oamenii simpli. Tocmai de aceea, îl căutau toate categoriile sociale”, a subliniat chiriarhul.

Răspunsurile la strană au fost oferite de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei și de psalții Catedralei Voievodale.