Sâmbătă, 6 ianuarie 2018, la Catedrala „Înălțarea Domnului” din Buzău, aproximativ opt sute de credincioși au sărbătorit praznicul Botezului Domnului. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corala Ortodoxă Mixtă „Neagu Ionescu” a Catedralei Arhiepiscopale și de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei.

În soborul de preoți și diaconi s-au aflat: Pr. Cristian-Marius Dima – consilier eparhial la Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul, Pr. Marian Gegea – consilier eparhial la Sectorul Cimitire, Monumente și Servicii Funerare, Pr. Vasile-Gabriel Gherghe – eclesiarhul Catedralei Arhiepiscopale din Buzău, Pr. Sorin-Leonard Dinu și Pr. Ionuț Constantin.

După citirea Sfintei Evanghelii, Înaltpreasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură, în care a vorbit despre însemnătatea sărbătorii Bobotezei și despre beneficiile consumării apei sfințite în această zi.

„Prin intrarea în apa Iordanului, Fiul și Cuvântul lui Dumnezeu întrupat în Persoana Mântuitorului Iisus Hristos, «Focul Dumnezeirii» – cum a fost numit de Sfântul Sofronie, Patriarhul Ierusalimului, în rugăciunea de la slujba Aghiasmei Mari – a sfințit apele și întreaga natură, prin revărsarea harului Preasfântului Duh, Care Se pogorâse asupra Sa, în chip ca de porumbel. Tocmai de aceea, în ziua de Bobotează, slujba de sfințire a apei se săvârșește către finalul Sfintei Liturghii, în afara bisericii, pentru a arăta că, prin apele sfințite de Hristos Domnul, întregul cosmos se împărtășește de binecuvântarea lui Dumnezeu”, a precizat Arhipăstorul Buzăului și Vrancei.

Spre sfârșitul Sfintei Liturghii, soborul slujitorilor și credincioșii au ieșit din catedrală și au mers la aghiasmatarul din fața lăcașului de cult, unde Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a oficiat Sfințirea cea Mare a Apei.

Toți cei prezenți au luat Aghiasmă Mare din patru vase a câte o mie de litri, pregătite încă din ajun. Cu acest prilej, a fost înălțată și o cruce de gheață, împodobită cu cetină de brad și flori.