Cu prilejul pomenirii Sfântului Sfințit Mucenic Teodosie, Mitropolitul Moldovei, Mănăstirea Brazi din județul Vrancea și-a sărbătorit ctitorul și ocrotitorul spiritual. Slujbele de hram au fost săvârșite de trei ierarhi români și greci, reunind maicile din obște, călugări și călugărițe de la alte mănăstiri vrâncene și buzoiene, dar și numeroși credincioși, care au avut posibilitatea să se închine la moaștele sfântului martirizat de tătari în anul 1694, așezate spre cinstire într-un baldachin din curtea așezământului monahal.

Sărbătoarea a început joi seară, 21 septembrie 2023, în biserica mare a Mănăstirii Brazi, cu hramurile „Pogorârea Sfântului Duh” și „Sfântul Sfințit Mucenic Teodosie”, unde Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a oficiat slujba Vecerniei unită cu Litia, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Makarios, Mitropolit de Sidirokastrou – Grecia, și a Înaltpreasfințitului Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei. Din soborul slujitorilor au făcut parte ieromonahi români și greci, precum și preoți de la diferite parohii din Protoieria Panciu.

După încheierea Vecerniei, Preasfințitul Părinte Damaschin a rostit un cuvânt despre virtuțile alese care au împodobit viața Sfântului Sfințit Mucenic Teodosie.

„Ne impresionează dragostea lui față de Dumnezeu și față de sfintele lăcașuri, pentru care s-a ostenit și pentru care a fost lăudat în toate cântările: «Bucură-te, că ai căutat comoara cea adevărată pe care ai găsit-o în Biserica Domnului». Pentru ce îl cinstim și la ce ațintim ochii noștri atunci când îl privim pe Sfântul Ierarh Teodosie? Pentru viața lui de nevoință din tot timpul, pentru smerenia lui, pentru râvna lui, pentru sfârșitul lui martiric, pentru care a fost numit «floare a arhieriei, adăpată cu sânge mucenicesc». Pentru toate acestea și pentru multe altele, lăudăm pe Sfântul Ierarh Teodosie, însă două virtuți, aparent contradictorii, au fost frumos îngemănate în persoana sa: duhul smerit și atitudinea demnă”, a subliniat Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

În ziua hramului, vineri, 22 septembrie 2023, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Makarios, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian și Preasfințitul Părinte Episcop Damaschin Dorneanul. Împreună cu cei trei arhierei au slujit pr. Marian Gegea, vicar administrativ eparhial, protoiereii celor trei protopopiate vrâncene și alți clerici invitați. Cântările liturgice au fost interpretate de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei Buzăului și Vrancei.

Predica a fost rostită de mitropolitul grec, care a explicat Evanghelia sărbătorii Sfântului Sfințit Mucenic Teodosie (Ioan 10, 9-16).

„Păstorul cel bun este cel care merge înaintea oilor, iar oile îl urmează; păstorul cel bun este acela care păzește oile de lupii răpitori. Iar sfinții, iubiții mei frați și surori, sunt păzitorii noștri, reprezintă exemple pentru viața noastră, sunt întotdeauna importanți și mari, caracterizându-se prin smerenie și prin faptul că și-au întărit voința spre săvârșirea binelui. Sfântul Teodosie este mare și important pentru că s-a golit de sine, mărturisindu-L pe Hristos. Ați zidit această măreață biserică în cinstea lui, ca să rămână aici pentru totdeauna, invocat în rugăciunile zilnice ale monahiilor care viețuiesc în mănăstirea aceasta”, a precizat Înaltpreasfinția Sa.

La finalul Sfintei Liturghii a fost oficiat Parastasul pentru ctitorii și viețuitorii așezământului călugăresc, mutați la Domnul.

Părintele Arhiepiscop Ciprian a mulțumit ierarhilor oaspeți pentru participarea la hramul Mănăstirii Brazi, oferindu-le câte o icoană a Sfântului Teodosie. De asemenea, maica stareță Eusebia Tașcă i-a dăruit Chiriarhului locului o icoană a aceluiași sfânt ocrotitor al lăcașului monahal și al Eparhiei de la Curbura Carpaților.