Credincioșii veniți duminică, 24 septembrie 2023, la Catedrala Arhiepiscopală „Înălțarea Domnului” din municipiul Buzău, au trăit clipe de mare bucurie duhovnicească. Aceștia au participat la Sfânta Liturghie săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Makarios, Mitropolit de Sidirokastrou – Grecia, și Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei.

Soborul slujitorilor a numărat 16 ieromonahi, preoți și diaconi, printre care s-au aflat pr. Marian Gegea, vicar administrativ eparhial, pr. Cristian-Marius Dima, directorul Seminarului Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul” din Buzău, clerici greci, consilieri eparhiali și protoieriei.

Omilia duminicală a fost rostită de Mitropolitul Makarios, care a evidențiat principalele învățături desprinse din pasajul evanghelic al pescuirii minunate (Luca 5, 1-11).

„Evanghelia ce s-a citit astăzi se referă la nevoile de zi cu zi ale oamenilor, dar și la voința lui Dumnezeu de a-i pescui pe ei de la toate grijile ce îi țin legați de această lume. De aceea, Dumnezeu ne dă din harul Său, așa cum Apostolilor le-a dat pești, în mod îndestulător, încât era să li se scufunde bărcile. Însă, după aceasta, i-a condus pe Apostoli către o bogăție cu mult mai însemnată decât ce poate oferi viața de zi cu zi, făcându-i «pescari de oameni» (Marcu 1, 17). Drumul nostru care duce la Dumnezeu începe de la intrarea în biserică, până în mijlocul ei, iar de aici continuă către Tronul lui Dumnezeu din ceruri. Astăzi, Dumnezeu ne-a adunat pe toți, aici, pentru a ne pescui, deoarece El Însuși a spus că nu vrea moartea păcătosului, ci să se întoarcă și să fie viu (cf. Iezechiel 33, 11). De multe ori, noi devenim păcătoși pentru că am fost ispitiți de către diavol, pierzându-ne mintea și orientarea noastră în viață, uneori chiar sufletul. Dar astăzi am venit aici pentru că Hristos ne-a adus în mrejele Sale; pe fiecare dintre noi, într-un mod propriu, ne-a pescuit și ne-a adunat în Biserica Sa. Acesta este Domnul Dumnezeul nostru, iar noi, cu smerenie, trebuie să Îl mărturisim, spunând: «Mare ești Doamne și minunate sunt lucrurile Tale și niciun cuvânt nu este de ajuns spre lauda minunilor Tale!»”, a menționat Ierarhul.

La final, Părintele Arhiepiscop Ciprian l-a prezentat credincioșilor pe Înaltpreasfințitul Părinte Makarios și a vorbit despre frumoasa lucrare pe care acesta a desfășurat-o în cei 22 de ani de păstorire a Mitropoliei de Sidirokastrou, dăruindu-i o icoană a Sfântului Mucenic Sava de la Buzău.

În cadrul Sfintei Liturghii, tânărul diacon Daniel Bahnea a fost hirotonit în treapta de preot, pe seama Paraclisului Arhiepiscopal „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Buzău.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corala Ortodoxă Mixtă „Neagu Ionescu” a Catedralei Arhiepiscopale și de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei Buzăului și Vrancei.