La 160 de ani de la închiderea ei, ca urmare a legii secularizării averilor mănăstirești din 1863, Mănăstirea Bradu din comuna buzoiană Tisău a fost redeschisă joi, 26 octombrie 2023, în ziua de prăznuire a Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, ocrotitorul așezământului monastic de pe valea râului Nișcov. Evenimentul marchează un nou început pentru viața monahală din aceste locuri, care presupune realizarea unor ample lucrări de consolidare și restaurare a ansamblului ctitorit de familia boierească a Cândeștilor, în secolele al XVI-lea și al XVII-lea, cuprinzând o biserică și patru ziduri împrejmuitoare, în formă de patrulater.

De dimineață, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a sfințit Antimisul de pe Sfânta Masă din Altar, apoi a săvârșit Sfânta Liturghie de hram, împreună cu un sobor de opt ieromonahi, preoți și diaconi, din care au făcut parte: arhim. Sofian Ardelean, exarhul mănăstirilor și schiturilor din Eparhie, ieromonahul Eftimie Burghiu, noul stareț al Mănăstirii Bradu, pr. Constantin Călin, protopop al Protoieriei Buzău I, pr. Aurel Boțan, protopop al Protoieriei Focșani I, pr. Valeriu-Cristian Popoviciu, directorul Serviciului Colportaj al Eparhiei, și pr. Ioan Ploscaru, paroh al Catedralei „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Focșani. Răspunsurile la strană au fost date de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei.

La slujbă au participat: pr. Marian Gegea, vicar administrativ eparhial, consilieri eparhiali și protoierei, dl Ciprian Olinici, secretar de stat pentru Culte, dl Petre-Emanoil Neagu, președintele Consiliului Județean Buzău, reprezentanți ai autorităților locale, clerici și un număr mare de credincioși din comuna Tisău, dar și din alte zone ale județului.

În cadrul Sfintei Liturghii au fost pomeniți ctitorii, binefăcătorii, slujitorii și viețuitorii Mănăstirii Bradu, trecuți la cele veșnice, iar la final a fost hirotesit întru protosinghel și instalat ca stareț părintele Eftimie Burghiu.

„Trăim o zi cu semnificații deosebite, deoarece am binecuvântat un nou început și ne-am rugat împreună ca Sfântul Mare Mucenic Dimitrie să fie și de acum înainte ocrotitor al monahilor care vor trăi aici, precum și al lucrărilor ce urmează să fie realizate. Sfântul Dimitrie, un sfânt militar, a fost ales ocrotitorul acestui așezământ monahal cu o biserică înconjurată de ziduri de apărare tocmai pentru a sugera adevărul că monahii care se înregimentează în armata lui Hristos și, prin rugăciune, se străduiesc să țină departe pe vrăjmașii văzuți și nevăzuți au nevoie de rugăciunile unui astfel de sfânt care a primit cununa neveștejită a muceniciei, după ce s-a evidențiat și în lupte, la propriu, cu vrăjmașii văzuți ai Bisericii”, a spus Chiriarhul locului, în cuvântul adresat celor prezenți.

Părintele Arhiepiscop Ciprian i-a oferit dlui Ciprian Olinici Hrisovul de binecuvântare „Sfântul Mucenic Sava de la Buzău” cu insignă și o icoană a Sfântului Mare Mucenic Dimitrie. De asemenea, dl Petre-Emanoil Neagu și unul dintre consilierii locali ai comunei Tisău au primit din partea Înaltpreasfinției Sale câte o icoană a Sfântului Dimitrie.

Atestată documentar pentru prima dată la 15 ianuarie 1600, Mănăstirea Bradu este mult mai veche. Cercetările arheologice au stabilit existența unei vieți monahale în vatra acestei mănăstiri chiar de la jumătatea secolului al XIV-lea. Actuala biserică a fost ridicată în cursul secolului al XVI-lea, iar în apropierea anilor 1641-1642 au fost construite turnul-clopotniță și o serie de chilii, presupunându-se că în jurul aceleiași date fusese zidită și incinta patrulateră. Așezământul călugăresc de la Bradu a fost desființat prin legea secularizării averilor mănăstirești din 17/29 decembrie 1863, sfântul lăcaș devenind biserică parohială. În ședința sa de lucru din data de 18 noiembrie 2022, Permanența Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei a hotărât reactivarea Mănăstirii Bradu, începând cu 1 decembrie 2022.