Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ciprian, Sectorul Învățământ și activități cu tineretul al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei a organizat, în ziua de 24 octombrie 2023, o nouă excursie cultural-duhovnicească pentru 21 de adolescenți, elevi de gimnaziu și de liceu din județul Vrancea, care, în anul școlar precedent, au obținut rezultate deosebite la Olimpiada Națională de Religie, la Olimpiada Interdisciplinară „Cultură și spiritualitate românească” sau au fost implicați în proiectele catehetice eparhiale.

În zorii zilei de marți, tinerii, însoțiți de pr. cons. Dan Necula și dl Valentin Iancu, de la Centrul Eparhial Buzău, au pornit din Focșani către cele mai importante repere duhovnicești din județul Buzău. Primul popas a fost la Schitul Berca, ctitorit de stolnicul Mihalcea Cândescu și soția sa, Alexandrina Cantacuzino, în anul 1694. Așezământul monahal a fost restaurat în perioada 2014-2022, la inițiativa și cu implicarea directă a Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ciprian, prin atragerea de fonduri europene nerambursabile, redobândindu-și strălucirea de odinioară. Tot în cadrul schitului, tinerii au putut admira icoane, obiecte de cult, veșminte liturgice, tipărituri vechi, tablouri, broderii și multe altele, adăpostite în muzeul amenajat în clădirea în stil brâncovenesc, alăturată bisericii.

Ne-am îndreptat apoi către Vulcanii Noroioși, un obiectiv de interes european, care a întipărit uimirea pe chipurile tuturor. Frumusețea acestui peisaj natural este fascinantă, iar prezența pământurilor fără viață (badland-uri) și a conurilor vulcanice care aduc la suprafață „lava” rece și neagră este asemănată de multe ori cu unele locuri de pe alte planete.

La Mănăstirea Rătești, unul dintre cele cel mai importante așezăminte monahale de călugărițe din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, pelerinii s-au rugat în paraclisul „Sfântul Ierarh Epifanie, Arhiepiscopul Ciprului”, apoi în biserica având hramurile „Buna Vestire” și „Învierea lui Lazăr” din cimitirul vechi al așezământului monahal, deoarece și aceasta din urmă, între anii 2020-2023, a trecut printr-un amplu proces de renovare și înfrumusețare.

Ora prânzului ne-a găsit lângă Fântâna lui Mihai Viteazu din localitatea Măgura, unde am servit o gustare pregătită de Ceainăria Culturală din Buzău. Din acest loc am plecat spre Mănăstirea Ciolanu, „Lavra Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei” – numită astfel datorită istoriei și a vieții duhovnicești intense de aici, timp de sute de ani –, unde am aflat informații importante despre începuturile așezământului călugăresc, istoria acestuia și viața monahală, inclusiv din zilele noastre.

Următoarea vatră de spiritualitate din itinerariul pelerinajului a fost Mănăstirea-cetate Bradu, care s-a ivit spectaculos în drumul nostru, cu zidurile de apărare groase și înalte și cu turnuri robuste pe colțuri. Biserica din interiorul cetății a fost folosită mult timp, după anul 1864, ca biserică parohială a credincioșilor din localitatea Haleș, iar astăzi a redevenit centru monahal, urmând a intra într-un amplu proces de restaurare și înfrumusețare.

Drumul nostru a presupus și un popas la Mănăstirea Barbu, monument istoric ce îl are drept ocrotitor pe „Sfântul Arhanghel Mihail” și care datează din 1669. Aici, în anul 1996, a fost construit și pictat paraclisul mănăstirii, cu hramul „Izvorul Tămăduirii”, și tot atunci s-a ridicat și o clădire de chilii.

Ultima oprire a fost făcută la Schitul Săseni, metoc eparhial, unde tinerii au audiat cateheza despre importanța implicării lor în viața Bisericii, în perspectiva formării spirituale și practice, susținută de către arhim. Calinic Marti, egumenul obștii monahale.

La ceas de „Lumină lină”, tinerii vrânceni s-au întors în orașul Unirii, purtând în suflet pacea și tihna locurilor imprimate de viața duhovnicească rânduită de Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului și practicată de mulți alți ostenitori, știuți și neștiuți. Elevii au mărturisit că această excursie la cele mai importante așezăminte monahale din proximitatea Centrului Eparhial de la Buzău i-a învățat să așeze în suflet valorile nepieritoare ale credinței lor, care Îl fac tot mai vizibil pe Hristos în viața lor de zi cu zi. De asemenea, ei și-au exprimat gratitudinea față de părinții și maicile care le-au oferit „merinde pentru suflet și trup”, dar și față de Chiriarhul locului, care totdeauna și-a manifestat dorința de a-i crește duhovnicește, de a fi sălășluiți în bine și a împreună petrece cu Hristos și cu sfinții Săi.

Pr. cons. Dan Necula

Sectorul Învățământ și activități cu tineretul