„Mântuitorul a asemănat Împărăția cerurilor cu o cină, pentru că masa este un prilej de comuniune și de comunicare între oameni“, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian, în cuvântul de învățătură referitor la pericopa evanghelică a Duminicii a 28-a după Rusalii, care ne-a înfățișat Pilda celor poftiți la cină (cf. Luca 14, 16-24).
Chiriarhul Buzăului și Vrancei a săvârșit, duminică, 11 decembrie 2016, Sfânta Liturghie, în biserica Sfinții Apostoli Petru și Pavel a Parohiei Scafari, județul Vrancea, în prezența unui mare număr de credincioși din localitate și din împrejurimi. În cadrul slujbei, Înaltpreasfinția Sa l-a hirotonit în treapta de preot pe diaconul Ștefan Aga, pe seama Parohiei Vidra, Protoieria Focșani I. Răspunsurile la strană au fost date de Grupul psaltic misionar Sfântul Roman Melodul al Eparhiei.
La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian a rostit un cuvânt de învățătură, în care a explicat semnificațiile desprinse din mesajul textului evanghelic.
„Cina despre care ne vorbește Mântuitorul în parabola citită astăzi este, de fapt, ospățul euharistic, la care suntem chemați să participăm, în fiecare duminică și zi de sărbătoare. Locul slujitorului care le vestise invitaților pregătirea cinei a fost luat, acum, de clopotul bisericii, care ne cheamă la întâlnirea cu Hristos, Cel ce Se jertfește pentru noi, în fiecare Sfântă Liturghie, pentru ca noi, împărtășindu-ne cu Trupul și Sângele Lui, să dobândim adevărata viață, în Împărăția Tatălui. Se întâmplă, însă, ca mulți creștini să nu dea curs invitației de a lua parte la cina Mântuitorului Hristos, invocând fel și fel de pretexte, uneori, izbitor de asemănătoare cu cele ale invitaților din parabolă. Iar procentul celor care recurg la astfel de scuze este, din nefericire, foarte mare. Alți creștini, mai puțini la număr, răspund chemării, când aud glasul clopotelor, și vin la biserică, pentru a participa la Sfânta Liturghie, însă, și printre ei, se găsesc destui care nu s-au îmbrăcat în «haină de nuntă», adică nu s-au pregătit duhovnicește, așa cum se cuvine, pentru a se învrednici de împărtășirea cinei.
Prin parabola celor poftiți la cină, Mântuitorul a dorit să-i încredințeze pe ascultătorii Săi, dar și pe noi, cei de astăzi, că Dumnezeu-Părintele ceresc este bun, că ne invită pe toți să participăm la ospățul Său, însă condiția pe care trebuie s-o îndeplinim este aceea de a răspunde cu bucurie și a ne pregăti duhovnicește, prin taina Sfintei Spovedanii. În sens eshatologic, cina simbolizează însăși Împărăția lui Dumnezeu, care înseamnă bucurie, comuniune și comunicare între oameni“, a menționat Întâistătătorul Eparhiei de la Curbura Carpaților.
Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a oferit domnului Vasile Bordea Ordinul Sfântul Mucenic Sava de la Buzău și o icoană a Maicii Domnului, în semn de apreciere a contribuției sale la înfrumusețarea bisericii Parohiei Scafari.
Locașul de cult a fost ridicat din temelie în perioada 2000-2008. Pictura bisericii a fost realizată între anii 2007-2008, prin grija actualului preot paroh, Marcel-Ion Posea, cu sprijinul enoriașilor și al unor binefăcători.