Casa de Cultură „Constantin C. Giurescu“ din oraşul vrâncean Odobeşti a organizat, miercuri, 18 iunie 2014, simpozionul „Mărturisitori vrânceni în temniţele comuniste“. La eveniment au participat preoţi, profesori, elevi şi oameni de cultură din judeţul Vrancea.

„Vă împărtăşesc un gând al Înaltpreasfinţitului Părinte Ciprian, care apreciază această activitate, iniţiată de domnul Valentin Muscă – directorul Casei de Cultură din Odobeşti –, şi consideră că toate evocările vor constitui un câştig pentru fiecare dintre noi şi, în acelaşi timp, o restituire a adevărului, pe care îl datorăm memoriei celor ce s-au oferit pe ei înşişi jertfă lui Dumnezeu pentru neamul românesc mult încercat, a spus Pr. Vasile Dabija, Protoiereu de Panciu.

Cei şase conferenţiari au vorbit despre slujitorii Bisericii prigoniţi în vechiul regim: Evghenie Hulea de la Muşinoaele, Benedict Ghiuş – duhovnicul „Rugului Aprins“ de la Mănăstirea Antim, părintele Paulin Lecca de la Mănăstirea Rogozu şi monahii de la Mănăstirea Sihastru. De asemenea, au fost prezentate figurile preoţilor de mir care au înfruntat comunismul şi au suferit în gulagul românesc.

Prezentările au fost însoţite de o proiecţie de fotografii şi filme cu aceste figuri luminoase care au marcat secolul trecut.

Manifestarea a avut loc la Sala de lectură a Bibliotecii „Ana Georgescu“ din Odobeşti.