Naşterea Domnului, prăznuită la Catedrala arhiepiscopală din Buzău

Sute de credincioşi au prăznuit, vineri, 25 decembrie 2015, Naşterea Mântuitorului nostru Iisus Hristos, la Catedrala arhiepiscopală „Înălţarea Domnului“ din Buzău. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi. Cu acest prilej, ierarhul l-a hirotonit în treapta de preot pe diaconul Ionuţ-Cristian Vuţă, pe seama Catedralei voievodale „Adormirea Maicii Domnului“. Răspunsurile liturgice au fost date de Corala Ortodoxă Mixtă „Neagu Ionescu“ a Catedralei arhiepiscopale.

Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian a rostit un cuvânt de învăţătură, în care a evidenţiat importanţa Întrupării Fiului lui Dumnezeu pentru mântuirea noastră.

„Astăzi, noi Îl preaslăvim pe Fiul lui Dumnezeu întrupat în istorie şi Îi mulţumim Părintelui ceresc, adevăratul Moş Crăciun pentru creştini, că ni L-a dăruit, întrucât, prin naşterea Lui, cerul s-a deschis şi, aşa cum se spune într-o frumoasă colindă, «pe o scară de argint a coborât pe pământ Însuşi Dumnezeu», scara de argint, simbol al purităţii, fiind nimeni alta decât Sfânta Fecioară Maria. Maica Domnului a fost singura fiinţă atât de curată şi atât de ascultătoare, încât s-a învrednicit să accepte, în momentul în care a primit solie cerească, planul dumnezeiesc şi să spună: «Iată roaba Domnului. Fie mie după cuvântul Tău!» (Luca 1, 38). În acel moment, S-a zămislit de la Duhul Sfânt, în pântecele ei cel pururea fecioresc, Mântuitorul sufletelor noastre, Cel care fusese promis chiar dintru început, după ce Dumnezeu i-a izgonit pe Adam şi Eva din raiul de pe pământ, din Grădina Edenului. Din iubire faţă de ei, le-a dat această protoevanghelie sau prima veste bună, că omul nu va fi lăsat să alunece spre nefiinţă, ci va fi mântuit prin lucrarea deosebită pe care o va împlini Însuşi Fiul lui Dumnezeu, Cel ce Şi-a asumat moartea pe Cruce pentru păcatele oamenilor“, a spus Chiriarhul Buzăului şi Vrancei.

Tot în această zi, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Ciprian l-a hirotesit pe părintele Constantin Călin protoiereu al Protoieriei Buzău I. De asemenea, diaconii Laurenţiu Manea şi Constantin Iustin Stoica au primit rangul de arhidiacon.