Data de 19 februarie a fost pentru doamna Niculina Bălan din comuna Poiana Cristei, sat Podu Lacului, județul Vrancea, și fiul său, Costel, o zi de grea încercare. O clipă de neatenție în treburile casnice, conjugată cu neputințele bătrâneții, avea să-i priveze de agoniseala strânsă cu greu de-a lungul anilor.

Cu toate că, în această perioadă, atenția tuturor este îndreptată spre ajutorarea altor năpăstuiți ai soartei, autoritățile locale și locuitorii comunei Poiana Cristei au găsit resurse de a veni și în sprijinul celor aflați în imediata lor apropiere.

Sensibilizați de necazul familiei Bălan, s-au alăturat acestui demers și enoriașii parohiilor Podul Lacului și Petreanu. Sub îndrumarea preoților Surlă Constantin-Cătălin și Blăgan Ovidiu, în perioada 27 februarie – 7 martie 2022, au organizat o colectă ce s-a dorit să fie o mână de ajutor pentru reconstruirea casei distruse de incendiu, dar și un semn al solidarității creștinești.

În același răstimp, în cea de a treia parohie din comună, Odobasca de Munte – Poiana Cristei, preotul Pantaze Valentin, alături de enoriașii parohiei sale, a găsit de cuviință să sprijine refacerea gospodăriei domnului Popescu Ghirache, distrusă de incendiu, la sfârșitul lunii octombrie, anul trecut.

La efortul celor trei preoți și al enoriașilor din parohiile acestei comune s-a adăugat și sprijinul Protoieriei Focșani II și, astfel, în ziua de 8 martie, domnul Popescu Ghirache a primit un ajutor financiar în sumă de 2.000 lei, iar doamna Niculina Bălan, un buchet de flori, materiale de construcție în valoare de 5.000 lei și câteva produse alimentare.

Zâmbetele de pe chipurile celor greu încercați, prevestitoare ale înmuguririi nădejdii că își vor vedea casele refăcute, răsplătesc, cu prisosință, jertfa celor care i-au ajutat și au promis că îi vor sprijini și pe mai departe.

Pr. Oscar Frunză

Protopop al Protoieriei Focșani II