Duminică, 19 noiembrie 2023, în Parohia „Vovidenia”-Tăbăcari din municipiul Focșani, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ciprian, a avut loc lansarea cărții În căutarea unor ctitori. Scurt istoric al bisericii „Vovidenia”-Tăbăcari din Focșani, scrisă de către pr. paroh Dumitru Oscar Frunză, apărută anul acesta la Editura Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei.

Evenimentul a fost deschis de o călduroasă prezentare a personalității autorului, făcută de către părintele Aurel Boțan, protoiereu al Protoieriei Focșani I. A urmat alocuțiunea doamnei bibliotecar dr. Teodora Fîntînaru, care, pornind de la titlul lucrării, a vorbit despre truda și importanța ctitoririi unei biserici, dar și a ctitoririi unei cărți, socotite odinioară „fapte bune spre folosul de obște”. S-a precizat că aceste realizări nu sunt numai niște bunuri materiale, ci au darul de a transmite viața duhovnicească sau spirituală de la o generație la alta. Doamna bibliotecar dr. Teodora Fîntînaru a încheiat arătând că „această ctitorie de cuvinte este una vrednică de laudă, așa cum și părintele este vrednic de laudă, și, atâta vreme cât dumneavoastră îl veți însoți pe părintele în rugăciune, cred eu că acei ctitori, știuți sau necunoscuți încă, vor fi mulțumiți acolo unde sunt și pomenirea lor la fiecare slujbă va însemna că efortul lor n-a fost în niciun caz zadarnic”.

După o scurtă prezentare a fiecărui capitol din carte, făcută de către autor, domnul profesor Cezar Cherciu, cercetător și autor de monografii, a realizat o incursiune în trecutul orașului Focșani, prezentând în amănunt atmosfera de odinioară a mahalalei Tăbăcarilor, cu oamenii și locurile copilăriei domniei sale.

În încheiere, părintele protoiereu Dumitru Oscar Frunză a mulțumit celor care l-au ajutat la realizarea acestui demers și a oferit tuturor celor prezenți câte un exemplar al cărții, arătând că evocarea ctitorilor, făcută în seara aceasta, va fi desăvârșită prin pomenirea lor la slujba Parastasului, oficiată, în ziua hramului, de către Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei.