Cunoscut ca un sfânt milostiv și darnic, Sfântul Ierarh Nicolae, pomenit joi, 6 decembrie 2018, a venit cu bogate daruri duhovnicești în parohia ce îi poartă hramul din Castellon de la Plana, Spania. În ajunul sărbătorii, credincioșii români de aici l-au primit pe Preasfințitul Părinte Teofil, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei, care a oficiat slujba Vecerniei.

Joi dimineața, ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie arhierească, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, mulți dintre ei oaspeți din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, invitați de părintele Nicolae Ioniță, parohul din Castellon. Din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, la sărbătoarea acestei parohii au venit mai mulți oaspeți deosebiți, cum i-a numit Preasfințitul Teofil, care „au dat un plus de frumusețe acestei zile”: consilierul cultural-educațional, Pr. Cristian Marius Dima, protopopul de Focșani II, Pr. Oscar Frunză, Arhid. Laurențiu Manea, Arhid. Georgian Chioreanu și Arhid. Gianin Cristian Oprea, sub conducerea căruia se află Corala Ortodoxă Mixtă „Neagu Ionescu” a Catedralei Arhiepiscopale din Buzău, care a dat răspunsurile la Sfânta Liturghie.

În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a explicat pericopa evanghelică și a pus la sufletul celor prezenți câteva aspecte legate de viața Sfântului Ierarh Nicolae, care iubea fără a aștepta să fie iubit și dăruia pe ascuns: „Mântuitorul ne învață și chiar ne poruncește insistent să facem milostenie cu multă discreție. Mai mult, zice: «Nu chema la ospăț pe prieteni și pe cei bogați, care, la rândul lor, te vor chema și te vor răsplăti! Cheamă săracii și ciungii și pe cei care nu-ți vor putea răsplăti și ți se va răsplăti ție la învierea drepților!». Trebuie să învățăm să iubim în mod gratuit, să iubim fără răspuns, aceasta este adevărata dragoste… Dacă nu vom dobândi această dragoste, atunci nu vom avea parte de dragostea lui Hristos”.

Ierarhul a transmis și de această dată pace și căldură sufletească sutelor de români din Castellon și împrejurimi, care au mărturisit că s-au întors la casele lor cu bogății duhovnicești și încurajați în lupta cu ispitele și necazurile acestei lumi. În semn de prețuire, Preasfințitul Teofil a primit o cruce de binecuvântare din partea Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei.

Ziua de cinstire a Sfântului Ierarh Nicolae este de fiecare dată un dublu prilej de sărbătoare în comunitatea ortodoxă română din Castellon, întrucât nu doar parohia este așezată sub ocrotirea acestui mare sfânt al Bisericii noastre, ci și părintele paroh îi poartă numele. Cu ocazia onomasticii, Pr. Nicolae Ioniță a fost felicitat de Preasfințitul Teofil, precum și de toți cei prezenți.

Pornind de la dărnicia fără limite și bunătatea Sfântului Nicolae, după tradiție, în ziua de 6 decembrie, cei mici își pregătesc ghetuțele pentru a-l aștepta pe Moș Nicolae, care le aduce daruri celor cuminți. Astfel, după terminarea Sfintei Liturghii, toții copilașii au primit dulciuri din partea parohiei.

Din programul de sărbătoare nu au lipsit nici momentele artistice. La 5 ani de la înființare, Corala „Neagu Ionescu” din Buzău a susținut un concert de cântece religioase, patriotice și colinde, în biserica „Sagrada Familia” din Castellon de la Plana, intitulat „Dar sfânt de Centenar”. Repertoriul a început solemn cu Imnul României, „Deșteaptă-te, române!”, și a inclus câteva creații religioase ca „Tatăl nostru”, „Ave Maria”, „Toată suflarea”, „Cuvine-se cu adevărat”, iar în final, cei prezenți au ascultat o serie de colinde românești și Troparul Nașterii Domnului. Mulțime de români, dar nu numai, au retrăit bucuria sărbătorilor de iarnă de altădată, a Crăciunului românesc, cu ochii-n lacrimi, aducându-și aminte de familiile lăsate în urmă, părinți, bunici, poate copii.

În auditoriu, s-a aflat și corpul diplomatic al Consulatului României la Castellon de la Plana, în frunte cu domnul consul Dragoș Țigău. De asemenea, și spaniolii s-au bucurat de frumosul program artistic. Din partea primăriei orașului Castellon de la Plana a răspuns invitației viceprimarul Jose Luis Ibáñez, iar Arhiepiscopia Catolică a fost reprezentată de mai mulți clerici.

Sursa: obispadoortodoxo.es