Fostul Arhiepiscop Epifanie al Buzăului şi Vrancei a fost pomenit sâmbătă, 12 octombrie 2013, în Catedrala „Înălţarea Domnului” şi „Sfinţii Trei Ierarhi” din Buzău, la împlinirea a 9 luni de la trecerea la Domnul. Parastasul a fost oficiat de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Ciprian, în prezenţa consilierilor eparhiali, a unor preoţi şi credincioşi buzoieni.

În cuvântul de final, Înaltpreasfinţia Sa a evidenţiat personalitatea celui care, timp de 30 de ani, a fost arhiepiscop al Buzăului şi Vrancei.

„Vrednicul de pomenire Arhiepiscopul Epifanie a înţeles încă din copilărie, apoi când şi-a îndreptat paşii spre mănăstire, că trebuie să-şi poarte crucea pe care i-a dat-o Dumnezeu, pentru că a ales drumul acesta anevoios al întâlnirii cu Dumnezeu prin slujirea oamenilor, mai întâi ca monah, apoi în calitate de cleric, precum şi în celelalte demnităţi la care Biserica l-a chemat şi pe care le-a îndeplinit cât mai bine cu putinţă. Oriunde mergem în această Eparhie, la biserici şi mănăstiri, se vede un semn al prezenţei, al trecerii prin acea biserică sau mănăstire a arhiepiscopului Epifanie, cu atât mai mult cu cât Dumnezeu l-a binecuvântat cu arhipăstorire îndelungată”.

Totodată, Înaltpreasfinţia Sa a vorbit despre semnificaţia parastasului, care înseamnă rugăciune de mijlocire la Dumnezeu pentru sufletele celor care nu mai sunt printre noi.

„Ori de câte ori săvârşim slujba parastasului, ne gândim şi la sfârşitul nostru, medităm la viaţa veşnică, pentru că moartea este doar un prag de trecere într-un alt plan al existenţei. Deci, reiterăm credinţa noastră în învierea morţilor şi în viaţa nemuritoare, dar în acelaşi timp ne exprimăm nădejdea că Dumnezeu va face parte cu drepţii şi celor care au plecat, ca şi nouă care vom urma, mai devreme sau mai târziu, pentru că aceasta este condiţia omului pe pământ.

Născut pe 14 decembrie 1932, în comuna Mălini, judeţul Suceava, Înaltpreasfinţitul Părinte Epifanie a trecut la cele veşnice în ziua de 7 ianuarie 2013, la vârsta de 80 de ani.