La Catedrala Arhiepiscopală „Înălțarea Domnului” din municipiul Buzău, praznicul Sfintelor Paști a fost sărbătorit de peste 8.000 de credincioși. Sfânta Lumină de la Ierusalim a fost împărțită celor prezenți de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, care, în seara zilei de sâmbătă, 15 aprilie 2023, a oferit-o părinților protoierei, preoților și altor delegați din teritoriu, la Catedrala Voievodală „Adormirea Maicii Domnului” din incinta Centrului Eparhial, pentru a o duce în toate parohiile și mănăstirile din cele două județe.

Înaltpreasfinția Sa a oficiat începutul slujbei de Înviere în pridvorul Catedralei „Înălțarea Domnului”, după care a dat citire cuvântului pastoral, intitulat „Învierea lui Hristos – plenitudinea bucuriei”.

„Dacă praznicul Nașterii Domnului după trup este maica tuturor sărbătorilor creștine – după expresia Sfântului Ioan Gură de Aur –, popas duhovnicesc aducător de bucurie și speranță în purtarea crucii personale pe parcursul unui an bisericesc, Învierea Domnului, prăznuită în «această sfântă și aleasă zi, cea dintâi a săptămânii», este numită de Sfântul Ioan Damaschin «împărăteasă și doamnă, praznic al praznicelor și sărbătoare a sărbătorilor», deoarece biruința lui Hristos asupra morții și a diavolului, înfăptuită prin Jertfa supremă de pe Crucea Golgotei și prin Învierea Sa din morți, a constituit pentru creștinii dintotdeauna plenitudinea bucuriei duhovnicești de a fi devenit, prin Taina Sfântului Botez, ucenici, prieteni și frați mai mici ai Fiului lui Dumnezeu Cel Unul-Născut și, implicit, fii după har ai Părintelui ceresc. Lumina, pacea și bucuria vestite de corul îngerilor, deodată cu Nașterea Pruncului Iisus, în peștera sărăcăcioasă a Bethleemului, au reactivat și întreținut nădejdea omului pentru o altă viață, dincolo de coordonatele dimensiunii sale pământești trecătoare, iar Învierea lui Hristos certifică și consfințește, pentru totdeauna, această nădejde, devenită realitate”, a spus Chiriarhul locului.

În continuare, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Utrenia pascală și Sfânta Liturghie în lăcașul de cult. Răspunsurile liturgice au fost date de Corala Ortodoxă Mixtă „Neagu Ionescu” a Catedralei Arhiepiscopale și de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei.

Cu această ocazie, credincioșii de la cele două Catedrale Eparhiale, care au rămas până la finalul Sfintei Liturghii, au primit pachete cu produse specifice mesei pascale, conținând cozonac, pască, ouă roșii, pâine binecuvântată, numită „paști”, și câte o sticlă de vin bisericesc.

În prima zi de Paști, duminică, 16 aprilie 2023, începând cu ora 12:00, la Catedrala „Înălțarea Domnului”, a fost oficiată Vecernia specială, cunoscută și sub denumirea de „A doua Înviere”. În cadrul acestei slujbe, un sobor de slujitori, în frunte cu Arhipăstorul Buzăului și Vrancei, a lecturat fragmentul evanghelic de la Ioan, capitolul 20, versetele de la 19 la 25, în douăsprezece limbi: română, greacă, latină, ebraică, slavonă, rusă, bulgară, engleză, franceză, germană, italiană și spaniolă, fiind interpretat și în limbajul mimico-gestual.