Duminică, 9 august 2015, credincioşii Parohiei vrâncene Călieni l-au avut în mijlocul lor pe Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei. Ierarhul a sfinţit piatra de temelie a noului locaş de cult din Călienii Noi, cu hramul „Sfânta Cuvioasă Parascheva“, filie a Parohiei Călieni. Astfel, după mai mulţi ani de strădanii, dorinţa credincioşilor din această localitate de a avea o nouă biserică este aproape de împlinire.

Actualul locaş de închinare al filiei Călienii Noi a fost construit din paiantă în 1947. Din anul 2014, s-a început construirea unei biserici din zid, de dimensiuni mai mari, care să corespundă exigenţelor actuale.

„Am săvârşit o slujbă de binecuvântare pentru continuarea lucrărilor de zidire a unui nou locaş de rugăciune, pus sub ocrotirea Sfintei Cuvioase Parascheva, care se bucură de foarte multă evlavie în rândul poporului român, fiind cunoscută ca Ocrotitoarea Moldovei, dar noi spunem că este ocrotitoarea tuturor credincioşilor din ţara noastră, pentru că a săvârşit şi săvârşeşte minuni în viaţa celor ce se roagă ei. După această binecuvântare, se continuă lucrările şi când va veni vremea se va săvârşi slujba de târnosire a noii biserici. Abia atunci se vor rândui moaştele de sfinţi martiri în piciorul Sfintei Mese, iar locaşul va fi sfinţit prin ungerea cu Sfântul şi Marele Mir şi prin stropire cu Aghiasmă. Din momentul acela, vom vorbi cu adevărat de o nouă sfântă biserică, o casă a lui Dumnezeu, tindă a raiului, pentru că aceasta este locul sacru unde noi gustăm, de pe pământ, bucuria şi fericirea din Împărăţia lui Dumnezeu“, a precizat Chiriarhul Buzăului şi Vrancei.

În continuare, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Ciprian, alături de un sobor de slujitori, a oficiat Sfânta Liturghie în biserica parohială „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“ din Călienii Vechi. Răspunsurile la strană au fost date de Grupul psaltic misionar „Sfântul Roman Melodul“.

Pentru eforturile depuse la edificarea noii biserici a filiei, preotul paroh Mihail Stanciu a fost distins cu rangul de sachelar, iar primarul comunei Năneşti, Neagu Stoica, a primit hrisovul de binecuvântare „Sfântul Mucenic Sava de la Buzău“ şi o icoană cu chipul Sfântului Ierarh Nicolae.