În contextul în care Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a declarat anul 2016 drept Anul omagial al educației religioase a tineretului creștin ortodox și Anul comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul şi al tipografilor bisericești, Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei a inclus, în programul de acțiuni specifice acestor teme, și proiectul eparhial Ortodoxie și leadership, ce cuprinde conferințe, ateliere interactive, tabere de vară și spectacole de teatru, oferite gratuit credincioșilor buzoieni și vrânceni.

De aceea, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ciprian, continuând seria reprezentațiilor teatrale cu mari actori ai scenei românești la Buzău, Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul al Eparhiei organizează, duminică, 27 noiembrie 2016, orele 18:00, la Teatrul George Ciprian din municipiu, un nou spectacol de anvergură – o piesă de teatru originală, după un scenariu scris de Pr. Bogdan Aurel Teleanu: Brâncoveanu și Ivireanul, iubire de Biserică și neam, în regia dnei Ivona Boitan. Spectacolul are înalta binecuvântare a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, fiind un proiect de succes al Companiei teatrale Zona și al Protoieriei Sector 2 Capitală.

Distribuţia asociază marile personalități evocate din cazania Bisericii și neamului românesc cu prodigioși actori ai scenei teatrului contemporan: Maria Brâncoveanu – Ana Calciu, Constantin Brâncoveanu – Damian Victor Oancea, Păuna Cantacuzino – Magda Catone, Antim Ivireanu – Mihai Coadă, Constantin Cantacuzino – Ovidiu Cuncea, Vizirul – Tiberiu Păun, Ștefan Brâncoveanu – Bogdan Iacob, Stanca Brâncoveanu – Dana Rusu, cu participarea extraordinară a actorului Constantin Codrescu și a unor copii talentați, întruchipând copiii Brâncovenilor.

„Prin acest text modern și rafinat, ne propunem să ajungem la un public compus din toate categoriile de vârstă și de profesii. Avem un nivel cultural-intelectual, unul emoţional şi, desigur, unul duhovnicesc. Piesa poate fi receptată la oricare din aceste nivele. Este o pledoarie pentru susţinerea ideii de mamă creştină, pentru o abordare tridimensională a istoriei, pentru promovarea ideii că naşterea cărţii românești s-a făcut în Biserică etc. Multiplele ei paliere ne ajută să prezentăm tuturor o pagină din cronica unui neam creștin și sperăm să determinăm dorința de a descoperi mai mult despre istoria poporului român. Realizatorii spectacolului abordează o viziune umană, emoțională, prin care vor să transmită speranța, să aducă întărire în urcușul duhovnicesc al oricărui creștin care învață să dea măsura gloriei și agoniei ce se succed în viața pământească“, după cum ne-a relatat Pr. Prof. Cristian Marius Dima – consilier eparhial la Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul.

Spectacolul este narat de Doamna Maria Brâncoveanu, aflată în ultima parte de viață la Mănăstirea Surpatele, relatându-ne momentele principale ale martiriului soțului și copiilor ei. Este unghiul subiectiv al unei femei foarte încercate, al unei mame care caută să înțeleagă planul lui Dumnezeu cu ea, cu familia ei, cu țara ei. Ea ştie că nu mai poate face nimic pentru copiii ei în acest plan omenesc, dar doreşte să lupte pentru cauza cinstirii jerfei lor.