Direcția Județeană pentru Cultură (DJC) Vrancea, în parteneriat cu Protoieria Panciu și Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Vrancea, a organizat vineri, 22 martie 2019, colocviul 200 de ani de la nașterea poetului și omului politic Alecu Russo.

Evenimentul a avut loc în biserica „Nașterea Domnului” a fostei Mănăstiri Soveja, fiind precedat de oficierea unei slujbe de pomenire pentru poetul român.

Colocviul a fost deschis prin alocuțiunile rostite de către Pr. Cristinel Popa – protopop al Protoieriei Panciu, și Dl Victor-Traian Negulescu – directorul executiv al DJC Vrancea.

În cadrul colocviului, au fost susținute următoarele comunicări: Fatalism mioritic în cultura română – Prof. Ana Pițu; Alecu Russo, o biografie – Prof. Sorin Coviltir, consilier la DJC Vrancea; Alecu Russo la Mănăstirea Soveja – Pr. Gheorghe Nechifor, Parohia Soveja.

Programul s-a încheiat cu un moment artistic de evocare a lui Alecu Russo, prezentat de către elevii Școlii Gimnaziale Soveja.

Alecu Russo s-a născut pe 17 martie 1819, la Chișinău. A început să scrie în limba franceză la vârsta de 20 de ani, dar a publicat numai în limba română între 1846 și 1856. Activitatea cea mai importantă a desfășurat-o, în anul 1855, la revista „România literară” a lui Vasile Alecsandri. Aici au apărut „Cugetările”, „Amintirile” și poemul „Cântarea României”. O comedie scrisă de el în 1846, „Jicnicerul Vadră”, reprezentată pe scena Teatrului Național din Iași, a deranjat autoritățile vremii. Din acest motiv, a fost exilat la Mănăstirea Soveja, unde a descoperit balada „Miorița”, pe care a trimis-o spre publicare prietenului său, Vasile Alecsandri.