Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a efectuat duminică, 31 martie 2019, o vizită pastorală în Parohia vrânceană Măicănești. Credincioșii din localitate au participat la Sfânta Liturghie oficiată de Chiriarhul Buzăului și Vrancei în biserica având hramul „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir”.
În soborul slujitor s-au aflat: Pr. Oscar Frunză – protopop al Protoieriei Focșani II, Pr. Narcis Popa – Parohia Tătaru, Pr. Tudorel Damian – Parohia Nănești, Pr. Laurențiu-Nicolae Cristea – Parohia Padina I, și Pr. Sorin Buzatu – Parohia Măicănești.
La finalul Sfintei Liturghii, Arhiepiscopul Ciprian a rostit un cuvânt de învățătură, în care a vorbit despre semnificația Duminicii Sfintei Cruci. Ierarhul a explicat că „nu avem altă soluție de a-L urma pe Hristos decât aceea de a îndeplini două condiții: să ne lepădăm de iubirea trupească de noi înșine, de egoism, și, apoi, să ne asumăm crucea vieții, crucea suferinței, crucea necazurilor și neîmplinirilor noastre”.
„Tocmai de aceea se scoate Sfânta Cruce în mijlocul bisericii, pentru a reaminti omului, care a căzut în păcatul neascultării, despre existența pomului vieții. În mijlocul Raiului erau doi pomi importanți: pomul vieții și pomul cunoștinței binelui și răului. Acum, în Biserica creștină, pomul vieții este Sfânta Cruce cea de viață dătătoare. […] Aflându-ne la jumătatea Postului, să luăm putere din puterea Crucii, să ne continuăm călătoria duhovnicească spre Înviere și să ne străduim cu toții să rămânem uniți în dreapta credință și în iubirea lui Hristos, ca să avem parte de bucurie și de lumina Sfintei Sale Învieri”, a îndemnat Ierarhul locului.
Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei Buzăului și Vrancei a oferit răspunsurile liturgice.
Lăcașul de cult din satul Măicănești a fost ridicat între anii 1912-1914. Cutremurele din 1977 și 1986 au afectat structura de rezistență a bisericii, fiind necesară realizarea unor reparații capitale. În perioada 2006-2008, lăcașul de rugăciune a fost împodobit cu pictură din nou, în tehnica frescă, prin contribuția deosebită a Dlui Nicușor Nistor, fiu al satului, și cu sprijinul enoriașilor.