La Catedrala „Înălțarea Domnului” din municipiul Buzău, Sfânta Liturghie în cinstea praznicului Intrării Domnului în Ierusalim a fost săvârșită duminică, 13 aprilie 2025, de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei și de Corala „Pr. Antofie Radu” a Catedralei Arhiepiscopale. În ajunul sărbătorii, la Buzău și Focșani, a fost organizată tradiționala procesiune, care a reunit sute de clerici și mii de credincioși din cele două județe.

Împreună cu Ierarhul locului s-au rugat: pr. Dan Necula – consilier eparhial și eclesiarh al Catedralei „Înălțarea Domnului” din Buzău, pr. Dragoș-Mihail Olteanu – inspector eparhial, pr. Răzvan-Valeriu Drăgoi – secretar al Protoieriei Buzău II, pr. Sorin-Leonard Dinu și pr. Ionuț-Marian Băicuș – slujitori ai lăcașului de închinare, pr. Cristian Drăgan – slujitor al Catedralei Voievodale „Adormirea Maicii Domnului” din incinta Centrului Eparhial, arhid. Daniel Dumitrică – secretar eparhial, arhid. Bogdan Olteanu – inspector eparhial, arhid. Laurențiu Manea și diac. Cristian Manolache.

În cuvântul rostit cu acest prilej, Întâistătătorul Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei a tâlcuit Evanghelia din Duminica Floriilor (Ioan 12, 1-18), evidențiind două momente semnificative: ungerea cu mir de mare preț a Mântuitorului Iisus Hristos, în Betania, de către Maria, sora lui Lazăr, și intrarea Sa în Ierusalim, călare pe mânzul asinei. Fapta Mariei a fost prezentată drept o manifestare sinceră a iubirii și recunoștinței față de Hristos, izvorâte dintr-o credință vie, în contrast cu atitudinea ipocrită a lui Iuda, care, sub pretextul grijii față de săraci, a scos la iveală o inimă străină de Domnul. Referindu-se la primirea entuziastă a Mântuitorului în cetatea sfântă, Chiriarhul a arătat că mulți dintre evrei Îl vedeau pe Iisus ca pe un conducător menit să-i elibereze de sub stăpânirea romană, neînțelegând că El a venit pe pământ nu pentru a întemeia o împărăție lumească, ci pentru a-i izbăvi pe oameni din robia păcatului, a morții și a iadului, deschizându-le astfel calea spre Împărăția cea veșnică a lui Dumnezeu.

Potrivit tradiției liturgice, la sfârșitul Sfintei Liturghii, au fost binecuvântate ramurile de salcie, care au fost împărțite apoi credincioșilor prezenți la slujbă.

Ca și în anii precedenți, sâmbătă, 12 aprilie 2025, în municipiul Buzău, s-a desfășurat procesiunea de Florii, care a pornit de la biserica „Sfânta Filofteia” din Parcul Crâng, de unde s-a mers pe bulevardul Nicolae Bălcescu, bulevardul Unirii, strada Obor, până la Catedrala Arhiepiscopală „Înălțarea Domnului. După oficierea Vecerniei cu Litie, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian i-a întâmpinat pe participanții la procesiune în pridvorul lăcașului de cult, unde a sfințit icoana sărbătorii și a citit rugăciunea de binecuvântare a pelerinilor.

În municipiul Focșani, procesiunea a avut două puncte de plecare: biserica „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” din cartierul Sud și biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” de pe bulevardul Independenței, continuând până la biserica „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Piața Unirii. Aici, clericii și credincioșii au luat parte la rânduiala de sfințire a icoanei praznicului și de binecuvântare a pelerinilor, săvârșită, din încredințarea Părintelui Arhiepiscop Ciprian, de pr. Marian Gegea – vicar administrativ eparhial, care a rostit un cuvânt de învățătură.