În ziua praznicului Întâmpinării Domnului, joi, 2 februarie 2017, comunitatea Parohiei Sfânta Cuvioasă Parascheva din Râmnicu Sărat, județul Buzău, a primit vizita Înaltpreasfințitului Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei. Alături de un sobor de preoți și diaconi, ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie, în cunoscuta biserică din partea de nord a orașului. Din soborul slujitorilor au făcut parte: protoiereul de Râmnicu Sărat, Viorel Banu, preotul paroh, Cristian Asănache, preotul coslujitor, Aurel Crăciun, și preotul Ionel Chințoiu, de la Parohia Sfântul Ioan Botezătorul – Dristor din București. Răspunsurile la strană au fost date de Grupul psaltic misionar Sfântul Roman Melodul al Eparhiei.

La slujbă, au participat numeroși credincioși din parohie și din împrejurimi, precum și reprezentanții autorităților locale.

În cuvântul de învățătură rostit la finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a explicat semnificațiile sărbătorii de pe 2 februarie și i-a îndemnat pe toți cei prezenți să rămână uniți și statornici în credința în Mântuitorul Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu întrupat.

Părintele paroh, Cristian Asănache, i-a mulțumit chiriarhului locului pentru faptul că a poposit, din nou, în mijlocul credincioșilor acestei comunități, după ce, anul trecut, a binecuvântat lucrările efectuate la biserica parohială.

Actualul locaș de cult cu hramul Sfânta Cuvioasă Parascheva din Râmnicu Sărat a fost ridicat în anul 1907, pe locul unde, în 1477, Sfântul Voievod Ștefan cel Mare a dat poruncă să se zidească biserica Piatra, numită și Domnească, drept mulțumire către Dumnezeu pentru victoria repurtată asupra lui Radu cel Frumos, domnitorul Țării Românești.