Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a prezidat luni, 22 octombrie 2018, conferința semestrială de toamnă a preoților din protoieriile Buzău I, Buzău II, Pătârlagele și Râmnicu Sărat. Întâlnirea s-a desfășurat la Catedrala Arhiepiscopală „Înălțarea Domnului” din Buzău, având ca temă Jertfa făuritorilor unirii românilor – temei al păstrării unității de credință și de neam în contextul actual.

În cuvântul adresat clericilor, Înaltpreasfinția Sa a amintit despre acei „ierarhi, preoți și monahi care au înțeles că trebuie să se ajungă la o unire a tuturor românilor, iar pentru aceasta, în mod sistematic, cu răbdare, au cultivat unitatea de credință”.

 „Am fost cu toții chemați să reflectăm asupra caracterului de jertfă al actelor împlinite de înaintașii noștri, de către oameni care au pus mai presus decât viața lor înfăptuirea dezideratului de veacuri al unirii”, a adăugat Chiriarhul locului.

Alături de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian s-au aflat: Pr. Cristian Marius Dima – consilier eparhial la Sectorul Cultural-educațional, Pr. Constantin Călin – protopop al Protoieriei Buzău I, Pr. Marius Daniel Ciobotă – protopop al Protoieriei Buzău II, Pr. Paul Gavrilă – protopop al Protoieriei Pătârlagele, și Pr. Cristian Asănache – protopop al Protoieriei Râmnicu Sărat.

Referatul prezentat în cadrul conferinței a aparținut părintelui Pavel Macovei, de la Parohia Buda-Crăciunești, Protoieria Pătârlagele, care a vorbit despre jertfă și unire, două dintre coordonatele morale ale poporului român, dar și despre modul cum este receptată jertfa pentru unitate în societatea contemporană. După susținerea lucrării, și alți preoți din celelalte protoierii au adus completări la tema dezbătută.